Ahold Delhaize, ING, KLM, NS en Philips willen het Aritificial Intelligence ecosysteem  in Nederland een boost geven via het Kickstart AI-project. Concreet willen ze daarbij  de ontwikkeling van AI-technologie bevorderen en versnellen, en AI-talent in het land stimuleren. Zo wil Nederland niet alleen zijn onderwijscapacititeit vergroten, maar ook de AI-gemeenschap bevorderen en de positie van Nederland als een concurrerende en relevante wereldwijde AI-kennis-hub benadrukken. 

“Om de positie van Nederland als pionier en uitvinder van nieuwe technologieën te behouden, moeten de Nederlandse overheid, bedrijven, organisaties en universiteiten een inhaalslag maken met betrekking tot structurele investeringen en de beschikbaarheid van wereldwijd AI-talent”, klinkt het bij Ahold Delhaize. Daarom besloten 5 Nederlandse bedrijven (Ahold Delhaize, ING, KLM, NS en Philips) om de handen in elkaar te slaan en samen het Kickstart AI-project op te richten waarmee ze gaan proberen om de AI-kloof tussen onze noorderburen en landen als het Verenigd Koninkrijk, de VS en China, die op dit vlak flinke vooruitgang hebben geboekt, weg te werken.

De vijf bedrijven pleiten voor de uitbreiding van lokale kennis en talent om zo kunstmatige intelligentie te kunnen implementeren die niet alleen is gericht op wat technisch mogelijk is, maar ook voldoet aan de ethische en sociale normen die de Nederlandse samenleving mogelijk verwacht. Dankzij deze samenwerking tussen de vijf bedrijven, de overheid, de industrie en leveranciers van technologie kunnen maatschappelijke uitdagingen beter worden aangepakt en wordt de introductie van artificial intelligence in Nederland versnelt. En dat heeft ook voordelen voor consumenten. Zij kunnen zo immers genieten van een persoonlijkere service, meer gemak en keuze op verschillende gebieden waaronder voedsel, reizen, gezondheid en financiën. 

3 initiatieven

Concreet bestaat Kickstart AI uit verschillende initiatieven. Ten eerste zijn er de AI superchallenges: een competitie om het wereldwijde profiel van Nederland te vergroten door wereldwijd AI-talenten te mobiliseren bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen, zoals op het gebied van gezondheid en mobiliteit. 

Daarnaast  zal er ook geïnvesteerd worden in een publiek-private samenwerking door gezamenlijke benoemingen van hoogleraren en universitair docenten, waardoor de volgende generatie AI-talent toegang krijgt tot onderwijs, training en vooraanstaande academici. De eerste toezegging is de creatie van 5 gezamenlijke benoemingen bij academische instellingen in Nederland, waardoor 25 posities worden gecreëerd. 

Tot slot wil Kickstart AI de Nationale AI-Cursus niet alleen bij het grote publiek en hun eigen personeel onder de aandacht brengen, maar deze ook Engelstalig beschikbaar maken zodat een streefaantal van 170.000 aanmeldingen in Nederland per eind 2020 gehaald wordt. 

“Nederland is altijd een technologische pionier geweest, een voorloper in de ontwikkeling en innovatie van AI”, verklaart Maarten de Rijke, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Innovation Center for Artificial Intelligence, “De kwaliteit van onze AI-specialisten wordt wereldwijd erkend. Maar zonder een nationale AI-strategie en snelle actie, blijft het ernstige tekort aan AI-talent in ons land een van de grootste obstakels bij het bereiken van het volledige potentieel van AI-talent en technologie. De gezamenlijke inspanningen van universiteiten en ondernemingen onder de Kickstart AI-vlag onderstrepen de urgentie die het versnellen van AI-onderwijs en het behouden van talent hebben, en toont hoe toegewijd we zijn aan samenwerking en de benodigde investeringen om de innovatie van kunstmatige intelligentie in Nederland te versnellen. ” 

Mini-MBA

Wil je meer weten over AI? Schrijf je dan snel in voor onze Mini-MBA: Artificial Intelligence & Technology.

Klik hier!
Mini-MBA