Meer dan de helft van de Vlaamse jongeren eet dagelijks groenten. Dat is een pak meer dan vijf jaar geleden, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. De dagelijkse consumptie van fruit ligt wel veel lager.

Hoe gezond eten en leven Vlaamse jongeren? Hoe goed zitten ze in hun vel? Waar worstelen ze mee? Onderzoekers van de Universiteit Gent ging op zoek naar antwoorden op deze en een pak andere vragen. Bij het onderwerp voeding blijkt dat meer dan de helft van de Vlaamse jongeren minstens dagelijks groenten eet. De dagelijkse consumptie van fruit ligt lager: slechts 33% van de jongens en 42% van de meisjes meldt dagelijks minstens één stuk fruit te eten.De cijfers zijn opvallend beter dan in 2014. Toen lag het percentage jongeren dat dagelijks groenten en fruit at gemiddeld tien procentpunt lager. De jongeren drinken ook minder frisdrank dan toen: daar is een daling van tien procentpunt te zien. Een minderheid van de jongens (29%) en van de meisjes (20%) zegt dagelijks frisdrank te drinken. Toch liggen de cijfers nog onder de gezondheidsrichtlijnen, signaleren de onderzoekers. “Niet alle jongeren slagen erin dagelijks groenten en fruit te eten, zoals voorgeschreven wordt. Er is ook een kleine maar gunstige evolutie is er ook op het vlak van hun gewicht. Het percentage jongens en meisjes met overgewicht en obesitas daalt licht van 16% in 2014 naar 14% in 2018.” 

De studie onthult verder dat jongeren minder zijn gaan roken tussen 2014 en 2018. In 2014 rookte 9% van de jongens en 6% van de meisjes dagelijks. In 2018 was dat 4% van de jongens en 2% van de meisjes: een halvering ten opzichte van vier jaar eerder.  Ook het alcoholgebruik werd onderzocht. Drie op de tien jongeren drinken minstens eenmaal per maand alcohol. Ten opzichte van 2014 blijft dit cijfer stabiel voor de meisjes maar is er een opmerkelijke verbetering voor de jongens vast te stellen. Toen dronken nog vier op de tien jongens van 11 tot 18 jaar minstens eenmaal per maand alcohol. Meer dan 11 000 Vlaamse jongeren tussen 11 en 18 jaar namen deel aan deze studie, in het kader van de internationale Health Behaviour in School-aged Children-studie (HBSC). De HBSC-studie wordt uitgevoerd in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie en peilt sinds 1982 vierjaarlijks naar de gezondheid en de gezondheidsgedragingen van 11-, 13- en 15- jarige jongeren in een groeiend aantal landen en regio’s in Europa en Noord-Amerika. Vlaanderen neemt deel sinds 1989.