De federale regering haalt de komende twee jaar 275 miljoen euro extra uit accijnzen op tabak en e-sigaretten. Er komt ook een extra verpakkingsheffing en een ‘gezondheidsshift’, waarbij gezonde voedings- en levensmiddelen goedkoper zullen worden.

De federale regering trekt de accijnzen op tabak en e-sigaretten op, wat de schatkist volgend jaar 75 miljoen euro en het daaropvolgende jaar zelfs 200 miljoen euro moet opleveren. Het maakt deel uit van een gezondheidsshift, die er moet voor zorgen dat gezonde voedings- en levensmiddelen goedkoper en ongezonde net duurder. Hoe die gezondheidsshift er precies zal uitzien, zal pas begin volgend jaar duidelijk worden, wanneer minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) met een concreet plan komen. De werkgeversbijdragen worden met 1 miljard euro verlaagd. In het eerste en tweede kwartaal van 2023 zullen de werkgeversbijdragen met 7% worden verlaagd om de loonstijgingen als gevolg van de indexering te compenseren. Voor het derde en vierde kwartaal is er uitstel tot 2025. Nog belangrijk voor de retail- en voedingssector is dat er een extra verpakkingsheffing ingevoerd wordt die de komende twee jaar zo’n 70 miljoen euro moet opleveren. Meer details over die heffing zijn op dit moment niet duidelijk.

In het kader van de energiecrisis komt de regering met enkele tegemoetkomingen voor bedrijven en gezinnen. De accijnzen op gas en elektriciteit worden hervormd, de BTW blijft permanent op 6%. Er komt ook een aanpassing van de accijzen zodra de prijzen normaliseren. In zijn state of the union verwees naar de moeilijke situatie waarin bedrijven en gezinnen zich bevinden. “Veel mensen leven in onzekerheid en hebben grote zorgen. Het is de taak van de overheid om hen te beschermen.” Om de inspanningen van de overheid te financiëren, rekent de federale regering vooral op een overwinstbelasting bij energiebedrijven die dit en volgend jaar zo’n 3 miljard euro moet opleveren.