Eindelijk: u hebt een interview beet voor de job van uw dromen. Uw cv is in de smaak gevallen, u hebt info ingewonnen over het bedrijf en antwoorden klaar op strikvragen… Kortom: u bent er klaar voor. Nu alleen nog oppassen dat uw lichaamstaal u niet verraadt. Een paar tips…

Wat is niet-verbale communicatie?

20 seconden: zo lang duurt het voor iemand om een eerste indruk van u te krijgen. En onze gebaren en houding onthullen vaak meer dan we zouden willen, wat een invloed heeft op sollicitatiegesprekken. Gelukkig hoeft u geen hogere studies gedaan te hebben om de kneepjes van het spel door te hebben. Een beetje goed raad en vooraf oefening brengen u al een heel pak verder.

Enkele tips

  • Zorg voor een binnenkomer. Draag kleren die u goed staan en comfortabel zitten. Probeer achter de dresscode van het bedrijf te komen. Bij sollicitaties geldt alvast: beter over- dan underdressed.
  • Glimlach en verzorg uw handdruk. Een stevige handdruk geeft de indruk dat u zelfverzekerd, enthousiast en dynamisch bent. Een slap handje wijst op een gebrek aan interesse en motivatie.
  • Wacht om te gaan zitten tot uw gesprekspartner hetzelfde doet.
  • Hou bij het plaatsnemen aan tafel een armlengte afstand uit respect voor de persoonlijke ruimte van uw gesprekspartner. Onthoud dat die persoonlijke ruimte groter is voor mannen dan voor vrouwen onderling.
  • Richt uw schouders naar uw gesprekspartner. U kan enigszins schuin gaan zitten, maar zorg ervoor dat u niet de indruk wekt dat u zich afwendt.
  • Wat te doen met uw handen? Als u ver genoeg van de tafel zit kan u uw handen op uw knieën leggen. Vermijd gekruiste armen, een houding die vaak als gesloten en defensief wordt beschouwd.
  • Als u last hebt van overvloedig zweten, houd dan uw jasje aan. Dames die snel last hebben van rode vlekken in de hals, dragen best een sjaaltje.
  • Let op uw tics. Voortdurend met uw voeten bewegen of met een balpen spelen verraadt een zekere nervositeit. Als u zichzelf bewust bent van uw niet-verbale tics, kunt u deze makkelijker vermijden. Oefen voor de spiegel of met iemand die u goede raad kan geven.
  • Houd rekening met de lichaamstaal van uw gesprekspartner. Als deze achteroverleunt, zucht of stopt met noteren, betekent dit dat u zijn of haar aandacht niet hebt weten te trekken. Pas u aan en sluit het onderwerp af.
  • Kijk uw gesprekspartner in de ogen. Oogcontact is heel belangrijk. Wat niet wil zeggen dat het feit dat hij of zij wegkijkt betekent dat uw gesprekspartner niet in u geïnteresseerd of weinig zelfzeker is. Mensen die aan het nadenken zijn, kijken u niet altijd recht in de ogen.
  • Beweeg. Bewegingen van de handen en het gezicht worden beschouwd als tekenen van dynamisme.

Wist u dit? De manier waarop we een boodschap overbrengen hangt voor 55 % af van onze lichaamstaal en voor 38 % van het timbre van onze stem. De woorden zelf zijn slechts goed voor 7% van de boodschap.

Gondola People

Dit artikel is afkomstig van onze website Gondola People. Bent u op zoek naar een nieuwe job of rekruteert u personeel?

Klik hier