Vorig jaar betaalden Belgen 41 miljoen keer met hun smartphone via Payconiq of Bancontact in de winkel, zo blijkt uit cijfers die donderdag werden vrijgegeven door de app, die zijn 5e verjaardag viert. Dit is een stijging van 133% ten opzichte van 2022.

Hoewel traditionele kaartbetalingen nog steeds goed zijn voor de meerderheid van de betalingen bij Bancontact Payconiq Company, met meer dan 2 miljard transacties in 2023, hebben mobiele betalingen het afgelopen jaar een sterke stijging gezien. "In 2023 registreerden we in België een stijging van 34% in smartphonebetalingen in vergelijking met het jaar daarvoor, of 368 miljoen transacties om precies te zijn", pocht het bedrijf in een verklaring die donderdag werd gepubliceerd ter gelegenheid van de 5e verjaardag van de Payconiq by Bancontact-applicatie. "In vergelijking met de 34 miljoen mobiele betalingen in 2018 is dit een vertienvoudiging." In totaal gebruikten zo'n 2 miljoen Belgen Payconiq by Bancontact om een mobiele betaling te doen. Alle betaalmiddelen samengenomen (kaart, smartphone, geldafhalingen) deden Belgen vorig jaar 2,4 miljard betalingen met Bancontact of Payconiq.

"Niets kan deze ontwikkeling stoppen”

Terwijl online mobiele betalingen en betalingen tussen vrienden in 2023 met respectievelijk 25% en 35% groeiden, waren het vooral de betalingen in fysieke winkels die echt explodeerden. Vorig jaar betaalden Belgen 41 miljoen keer met hun smartphone via Payconiq of Bancontact in een winkel, een stijging van 133% ten opzichte van 2022. Bovendien zullen mobiele betalingen in winkels in 2023 goed zijn voor 11% van alle mobiele betalingen, tegenover slechts 6% in 2022. "Deze ontwikkeling is niet te stoppen", zegt Nathalie Vandepeute, CEO van Bancontact Payconiq Company, in het persbericht van het bedrijf. "Consumenten hebben hun portemonnee niet meer nodig om boodschappen te doen. Betalen met hun smartphone aan de kassa wordt steeds gebruikelijker". Nog steeds volgens de cijfers van het betaalbedrijf accepteren 593.660 verkooppunten nu mobiele betalingen met Bancontact of Payconiq, wat neerkomt op een stijging van 8% ten opzichte van 2022.

Ter herinnering: alle winkeliers zijn nu verplicht om ten minste één elektronisch betaalsysteem (kaart, smartphone, enz.) aan te bieden, een regeling die op 1 juli 2022 van kracht werd. Eerder deze maand kondigde Bancontact Payconiq Company ook aan dat het van plan was om vanaf april een exploitatievergoeding van €18 per jaar per handelaarsaccount in te voeren. "In de afgelopen maanden zijn we geconfronteerd met een aanzienlijke stijging van de operationele kosten als gevolg van een aanscherping van de wettelijke vereisten", verklaarde het bedrijf destijds om zijn beslissing te rechtvaardigen.