Vanaf 12 oktober lanceert Google zijn Pixel-reeks van consumentenelektronica voor het eerst op de Belgische markt. De nieuwe generatie is duurder, maar wordt nu geleverd met een upgradegarantie van 7 jaar, tegenover 3 jaar eerder. Bovendien zit het hele assortiment smartphones, smartwatches en draadloze oortjes vol met artificiële intelligentie.

12 oktober, dat is de datum die Belgische Google-fans alvast in hun agenda mogen noteren. Vanaf dan zijn de Pixel 8, Pixel 8 Pro, Pixel Watch 2 en draadloze Pixel Buds Pro-oortjes verkrijgbaar in ons land, via de website van Google of via fysieke partnerwinkels in België, waaronder Proximus en Mediamarkt. De lokale lancering van deze producten garandeert Belgische consumenten voor het eerst leveringszekerheid en commerciële ondersteuning. Voorheen moesten consumenten zich wenden tot platforms zoals Amazon. Het Pixel-assortiment is nu ook rechtstreeks verkrijgbaar en toegankelijk in andere Europese landen, waaronder Oostenrijk, Portugal en Zwitserland.

Met prijzen van 799 euro voor de Pixel 8 en 1.099 euro voor de Pixel 8 Pro begeeft Google zich in het rechtstreekse vaarwater van zijn concurrenten Apple en Samsung, die al gevestigde namen zijn op dit gebied. Het prijsverschil met deze topmerken wordt iets kleiner, maar de prijs-kwaliteitverhouding blijft zeer gunstig. Naast een uitstekende camerakwaliteit - een erkende kracht van het merk - en een atypisch design, wil Google het verschil maken met zijn software. De webgigant zegt dat het zijn toestellen tot zeven jaar in leven wil houden met updates van het besturingssysteem, zodat gebruikers een toestel hebben dat langer meegaat. Tot nu toe was dit een zwak punt: de firma uit Mountain View garandeerde slechts 3 jaar updates.

Dankzij de introductie van AI zijn de Pixel 8 en Pixel 8 Pro uitgerust met nieuwe functies. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om elementen van een foto te verwijderen, te verplaatsen, te vergroten of te verkleinen dankzij een 'magische gom’. Ook is het mogelijk om uit meerdere groepsfoto’s het beste gezicht van elke aanwezige persoon te selecteren en die samen te brengen in één groepsfoto. Gedaan dus met foto’s waarop iemand zijn ogen dicht heeft. AI zorgt ook voor alle audiotoepassingen, van het bewerken van het geluid van video's (hier kan de 'magic eraser' achtergrondruis verwijderen) tot het vrijwaren van de kwaliteit van telefoongesprekken. Een andere functie, exclusief voor de Pixel 8 Pro, is de warmtesensor van de Pixel-smartphone, waarmee gebruikers hun eigen temperatuur of die van hun drankje kunnen meten. Google laat het daar niet bij, want het heeft ook een aanvraag ingediend bij het Amerikaanse Geneesmiddelenbureau om van de ingebouwde thermometer een officiële medische thermometer te maken.