Fairebel – faire melk introduceren hoeft niet meer: het merk dat het voorbije jaar zijn tiende verjaardag vierde heeft een sterk merk uitgebouwd in faire melk. Vandaag komt de coöperatieve in dezelfde geest met een totaal ander landbouwproduct, met de bedoeling ook daar consumenten lokaal en duurzaam te laten kopen: fruit.

We bevinden ons op een mooie junidag in Dalhem, het land van Aubel. Xavier Laduron en Dominique Meyers ontvangen ons met een brede glimlach, maar – zoals dat vandaag nog altijd moet - zonder ons een stevige handdruk te geven. Beide hebben ze een wit hemd aan waarop netjes het logo van Fairebel op prijkt. Ze bieden ons geen glas melk aan, maar wel een smaakvolle appelsap. Xavier Laduron produceert hier, in Dalhem, zijn eigen appelen en peren. Dominique Meyers kweekt zijn appelen en peren in de nabijgelegen Voerstreek, in Limburg. Wat is de link tussen  appelen en peren enerzijds en faire melk anderzijds? Xavier Laduron legt het ons uit.

“Alles is begonnen bij een bijeenkomst van landbouwers twee jaar geleden. Er was een grote groep mensen aanwezig, die allen vastberaden waren om zaken te veranderen als het ging over steun vanuit de politieke wereld. Op een moment dat de fruitsector in een diepe crisis beland was, vonden we vreemd genoeg heel weinig fruitboeren. Maar terwijl we discussieerden met Guy Frank van Faircoop, de coöperatieve die Fairebel – faire melk onder de vleugels heeft, zeiden we tegen elkaar dat we zouden kunnen samenwerken.”