Partner content Dorst naar inzicht: BUFFL doorgrondt de markt van functionele dranken met GIMBER

Gimber
Bedrijven worstelen vaak met marktonderzoek: te duur, te traag, niet actiegericht genoeg, verkeerde doelgroep … Ze vallen dan maar terug op buikgevoel als ze een nieuw product willen lanceren – een kostbare vergissing. Daarom ontwikkelde BUFFL een software, community en methodologie waarmee bedrijven snel en makkelijk kunnen nagaan of er effectief een marktbehoefte is. En om alleen die producten te lanceren waarop de consument zit te wachten. Hiermee draagt BUFFL bij aan betere beslissingen, betere producten en diensten, en een écht klantgerichte ervaring.
Trend functionele dranken
In het vorige artikel belichtten we enkele retailtrends en vroegen we over welke tendensen u meer wilde weten. Functionele dranken, zo bleek.
Dus deed BUFFL datgene waarin het uitblinkt: actiegericht consumentenonderzoek naar de categorie ‘dranken met een extraatje’. Mooi gecombineerd met een specifieke survey voor GIMBER rond hun nieuwe ready-to-drink-lijn (RTD).

Tim Kamanayo, CEO van GIMBER
©Gimber
Tim Kamanayo, CEO van GIMBER, deelt zijn visie op consumentgerichte innovatie. Babette Gommeren, CEO van BUFFL, vult aan met waardevolle inzichten voor merken die hun pijlen (willen) richten op functionele dranken. Hebt u andere innovaties op het oog of prangende vragen over trends? Alvast een warme oproep om ze met ons te delen via pieter.goossens@BUFFL.be.
GIMBER zet consument aan het stuur
“Bij ons is de consument de baas”, stelt Tim. “Dat is geen loze slogan. Innovatie werkt alleen als ze inspeelt op reële behoeften. Daarom bouwen we directe feedbackloops in – van eerste idee tot eindproduct.”
De nieuwe RTD-lijn bewijst dit. “Pure marktrespons”, aldus Tim. “Consumenten willen gezondere, natuurlijke alternatieven met een premium smaak.
Snel en schaalbaar testen
“Consumentenonderzoek is soms traag en log”, vertelt Babette. “Maar in een markt waar trends elkaar razendsnel opvolgen, moet je vliegensvlug signalen oppikken.”
“We zijn blij dat BUFFL ons een wendbare oplossing biedt”, vult Tim aan. “We testen ideeën steeds vaker in een vroeger stadium. Vroeger kostte het weken of maanden om inzichten te verzamelen. Nu hebben we binnen een paar dagen bruikbare gegevens. Zo nemen we doordachte beslissingen vóór we grote investeringen doen.”

Babette Gommeren, CEO van BUFFL
©Buffl
Het grootste voordeel? Iteratief werken. “We wachten niet op eindversies. We testen, passen aan, verfijnen. Geen dure correctierondes achteraf, wel meer kans op marktsucces”, aldus Tim. Babette bevestigt: “Elke test geeft antwoorden én nieuwe vragen. Dat is iteratief werken: inzichten verzamelen, bijsturen, opnieuw toetsen. Zo hou je voeling met de markt en voorkom je kostbare missers.”
Weglaten en toevoegen
GIMBER speelt al jaren in op de vraag naar gezonde alternatieven: geen alcohol, geen kunstmatige stoffen, van nature laag in suiker. Perfect in lijn met de huidige welzijnstrends. Toch liggen er uitdagingen. Tim: “Gezond betekent niet meer alleen wat je weglaat – suiker, alcohol – maar vooral wat je toevoegt. Zoals natuurlijke ingrediënten en functionele voordelen. Hier liggen kansen voor innovaties, scherpere communicatie en om je te onderscheiden van anderen.”
Niet alle consumentenfeedback past naadloos in de merkvisie. Tim: “We zien dat niet als een obstakel maar als verfijningskans. Korte iteratieve cycli laten ons snel bijsturen zonder onze identiteit te verliezen.”
Verrassende inzichten over functionele dranken
BUFFL onderzocht de brede markt van functionele dranken. Babette: “We wilden weten: hoe kijken consumenten naar de categorie? Wat verwachten ze precies? De resultaten zijn eyeopeners voor de sector.” Dit zijn de vier belangrijkste in een notendop:
1.Natuurlijk is gezond, maar …
Consumenten zien natuurlijke dranken als gezond, maar ze hechten ook belang aan de nutritionele waarde. Zowel in open als gesloten bevragingen associëren consumenten natuurlijke ingrediënten als een belangrijke eigenschap van een gezonde drank. “Toch betekent natuurlijk niet automatisch gezond. De consument noemt expliciet vitamines en nutriënten, maar evengoed datgene wat je weglaat, zoals suikers, bewaarmiddelen, kleur- en smaakstoffen.”
2.Uiteenlopende verwachtingen
Consumenten grijpen vooral naar functionele dranken als ze er zin in hebben of in een specifieke situatie. In dat laatste geval wegen energie en immuniteit het zwaarst. “Voor 1 op de 6 mensen zijn functionele dranken al een dagelijkse of wekelijkse gewoonte. Wie het voor een specifieke reden drinkt, doet dat vooral bij vermoeidheid, sport of ziekte. De populairste functies zijn energie, immuniteit en spijsvertering. De helft rekent zowel op onmiddellijke effecten als effecten op de langere termijn.”
3.Verpakking beïnvloedt geloofwaardigheid
De verpakking bepaalt mee het vertrouwen in een product. Zowel speelse, kleurrijke verpakkingen als minimalistische en klinische wekken vertrouwen. Wat als men voor de keuze wordt gesteld? “Dan wekken de ‘klinisch’ uitziende verpakkingen voor meer dan de helft van de consumenten het meeste vertrouwen op in de werking van een functionele drank.”
4.Onderbouwde claims verkopen beter
Wetenschappelijke claims maken het verschil. Voor twee op de drie consumenten heeft een wetenschappelijke onderbouwing van de werking een positieve invloed op de waardeperceptie. “Belangrijke aanvulling hierbij: meer dan de helft is bereid om meer te betalen als er betrouwbare signalen zijn dat een product waarmaakt wat het belooft.”

Buffl
Continu verbeteren, niet eenmalig testen
Voor klanten van BUFFL is consumentenonderzoek geen eenmalige afvinkoefening maar een continu proces. Zo ook voor GIMBER. Tim: “Als de feedback niet strookt met onze initiële visie, sturen we bij.”
“Wat we steeds opnieuw leren”, vult Babette aan, “is dat elke aanname een kritische bevraging verdient. Vóór grote investeringen, niet erna. De juiste vragen. De juiste doelgroep. Het juiste moment. Daar komt het op aan.”
Voorsprong nemen
De data spreken duidelijke taal: functionele dranken blijven groeien, op voorwaarde dat ze reële behoeften invullen en beloftes nakomen. Bedrijven die consumenten vroeg betrekken, nemen een voorsprong in deze dynamische markt.
Voor elk nieuw product of elke wijziging aan een bestaand product, wil je weten hoe je doelgroep erover denkt voor je het op de markt loslaat. De beste manier om dat te achterhalen is via marktonderzoek. BUFFL stelt vragenlijsten op met maximaal 15 vragen om klanten en retailers snel inzichten te bieden. Zo spelen ze beter in op hun wensen en verhoogt de kans op een succesvolle lancering.