Bijna een eeuw geleden, in 1927, maakte Coca-Cola zijn intrede op de Belgische markt. Sindsdien zijn de wortels van het iconische frisdrankmerk diep in onze bodem gedrongen. “Mensen zijn altijd positief verrast over hoe Belgisch hun Coca-Cola eigenlijk is”, vertelt Carl Lescroart, VP & Country Director voor België en Luxemburg bij Coca-Cola Europacific Partners.

Van Gent tot Chaudfontaine

Net geen 85 procent van alle Coca-Cola-producten die Belgen consumeren, worden binnen de landsgrenzen geproduceerd. De fabrieken in Gent, Antwerpen en Chaudfontaine draaien op volle toeren. De overige 15 procent komt van net over de grens: het Nederlandse Dongen of het Franse Duinkerke.

“In gesprekken merk ik vaak dat mensen denken dat onze dranken per schip uit Amerika komen”, zegt Lescroart, die vorige zomer aantrad na functies in Frankrijk en Noorwegen. “Pas als ik vertel over onze lokale productie, onze bijna 2.200 Belgische werknemers en onze economische bijdrage, verandert hun perspectief volledig.”

Jobs en positieve impact

Die economische bijdrage is aanzienlijk: Coca-Cola ondersteunt zo’n 17.000 Belgische jobs – van eigen personeel tot onrechtstreekse tewerkstelling bij leveranciers, transporteurs, horeca en retail. De afgelopen vijf jaar investeerde het bedrijf ongeveer 150 miljoen euro in zijn productie- en distributieapparaat.

“We zijn daar te bescheiden over”, bekent Lescroart. “Toen ik vorig jaar naar België terugkeerde, heb ik me in de business ondergedompeld. Bezoeken aan productiesites, mee met onze mensen op het terrein. Als je er middenin zit, vergeet je soms hoe bijzonder dit is. We mogen dat gerust meer in de verf zetten.”

Het bedrijf zet zich ook maatschappelijk in. Via partnerships met organisaties als Capital helpt Coca-Cola al meer dan vijf jaar Brusselse jongeren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ook op ecologisch vlak neemt het bedrijf al tien jaar een voortrekkersrol in door lokale projecten te ondersteunen rond waterconservering en natuurherstel van Natuurpunt en Natagora.

Innovatie in het hart van België

De relatie is overigens wederzijds voordelig. “Op ons hoofdkantoor in Anderlecht huisvest onze merkenpartner The Coca-Cola Company het op een na grootste R&D-centrum van Coca-Cola wereldwijd”, vertelt Lescroart trots. “Een echte hogedrukketel van innovatie. Zowat 80 procent van de nieuwe producten die in Europa, het Midden-Oosten en Afrika gelanceerd worden, ontstaat hier.”

De diverse Belgische markt blijft bovendien van goudwaarde voor het merk. “We hebben een unieke horecacultuur, een bruisend sport- en eventecosysteem, en een ongeëvenaard retaillandschap. Nergens vind je dezelfde diversiteit in winkelformules, ketens en shoppers. We zitten al bijna 100 jaar in België, en ik kijk ernaar uit om de volgende eeuw aan te vatten”, besluit Lescroart.