Unilever kondigt aan dat haar CEO, Alan Jope, eind 2023 met pensioen gaat, vijf jaar nadat hij aan het roer van de levensmiddelengigant kwam te staan. De raad van bestuur van het bedrijf gaat nu "intern en extern" op zoek naar een opvolger.

"Nu ik mijn vijfde jaar als CEO nader en na meer dan 35 jaar bij Unilever, geloof ik dat de tijd rijp is voor de raad van bestuur om de formele zoektocht naar mijn opvolger te starten", aldus Alan Jope in een officiële verklaring. "Groei blijft onze topprioriteit, en in de komende kwartalen zal ik mij volledig blijven richten op de gedisciplineerde uitvoering van onze strategie en op het ten volle benutten van de voordelen van onze nieuwe organisatie." Voorzitter Nils Andersen zei dat de prestaties van Unilever waren verbeterd als gevolg van de "duidelijke strategische keuzes" van Alan Jope en de "aanzienlijke transformatie van het bedrijf". "Onder zijn leiding heeft Unilever cruciale veranderingen doorgevoerd in haar strategie, structuur en organisatie die haar positioneren voor succes.”

Verlies van geloofwaardigheid?

De aankondiging komt minder dan een jaar na een mislukte poging om de activiteiten van GlaxoSmithKline op het gebied van consumentengezondheid te kopen. Het bod van Unilever om GSK's divisie voor consumentengezondheid te kopen werd drie keer afgewezen, het laatste bod bedroeg 50 miljard pond. Destijds werd de stap niet erg enthousiast onthaald door aandeelhouders, van wie sommigen zelfs vonden dat Unilever zich te veel richtte op duurzaamheid ten koste van groei. De mislukking tastte de geloofwaardigheid van Alan Jope enigszins aan en besmeurde zijn staat van dienst als hoofd van het bedrijf. Hij heeft nu nog iets meer dan een jaar om te proberen dit te verhelpen. Een periode die niet gemakkelijk zal zijn, aangezien de levensmiddelengigant zijn activiteiten zal moeten blijven reorganiseren in een moeilijke economische context.