2022 gaat met een domper van start voor bierliefhebbers: zowel AB InBev als Alken-Maes kondigen nu al aan dat ze hun prijzen zullen verhogen. 

Vanaf 1 januari 2022 zal AB InBev haar prijzen in de horeca en in supermarkten verhogen, al wil het bedrijf niet zeggen hoe groot die prijsstijging precies zal zijn. Concurrent Alken-Maes is nog vager en laat weten dat er op korte termijn een prijsverhoging zit aan te komen. Het valt nog af te wachten hoe deze nieuwe stijgingen zullen worden doorgerekend aan de verschillende spelers in de toeleveringsketen. Retailers laten al weten dat ze willen vermijden dat hun klanten de hele rekening moeten betalen. Een situatie die moeilijker te vermijden lijkt in de horecasector die er slecht aan toe is door de coronapandemie. In de afgelopen tien jaar is de prijs van bier met gemiddeld 2,5% per jaar gestegen. Tussen maart 2020 en maart 2021 bedroeg die stijging zelfs 4,4%. Hoe zit het volgend jaar?

Energie

Zowel AB InBev als Alken-Maes rechtvaardigen hun beslissing door de sterke stijging van de productiekosten. "De explosie van de kosten is momenteel een van de grootste bekommernissen van veel voedingsbedrijven", benadrukte de nieuwe voorzitter van Fevia, Anthony Botelberge, nog eerder deze week. Bij de lancering op maandag van haar nieuwe duurzaamheidsroadmap wees Fevia op de recente prijsstijgingen van aardgas (+411%), plastic verpakkingen (+22%), aluminium (+46%), karton (+17%), houten paletten (+133%) en containervervoer (+144%). Dit zijn allemaal zaken die gevolgen kunnen hebben voor de brouwerijsector, vooral op het gebied van energie, die massaal verbruikt wordt door de sector. 

Duurdere grondstoffen 

En dan is er nog de prijsstijging van de grondstoffen. Het slechte weer van vorig jaar heeft ernstige gevolgen gehad voor de graanproductie. Dat had een grote impact op gerstmout, dat nodig is voor de bierproductie. Tussen 2020 en 2021 is de prijs met meer dan twintig procent gestegen. Of zoals Dabo Guan, een professor die de economie achter de klimaatopwarming bestudeert, in een studie uit 2018 in het Verenigd Koninkrijk stelt: “een daling van de wereldwijde gerstproductie betekent een nog grotere daling van de gerstproductie voor bier". Dit komt doordat alleen gerst van de beste kwaliteit voor de bierproductie wordt gebruikt, en "gewassen van hoge kwaliteit nog gevoeliger zijn".

Impact van klimaatverandering

De toekomst ziet er dus verre van rooskleurig uit. En het stopt niet. Hittegolven, hevige regenval, droogtes... allemaal extreme weersomstandigheden die de komende decennia waarschijnlijk zullen toenemen als gevolg van de klimaatverandering. Al die factoren zullen waarschijnlijk de gerstproductie doen dalen, met een tegengesteld effect op de bierprijzen. Volgens een studie in het tijdschrift Nature zou, indien de klimaatopwarming aan het huidige tempo doorgaat, de wereldproductie van bier in de toekomst met 16% kunnen dalen, met een mogelijke verdubbeling van de prijs tot gevolg.