Groente- en fruitcoöperatie BelOrta boekte in 2022 een recordomzet van 507 miljoen euro, maar moest ook enkele klappen incasseren. Zo daalde de aanvoer met 4% als gevolg van de gestegen energie-, personeels- en grondstofkosten.

BelOrta kijkt met gemengde gevoelens terug op 2022. Hoewel het bedrijf vorig jaar een record productomzet behaalde van 507 miljoen, goed voor een stijging van 2% tegenover 2021, zakte de globale aanvoer met 4%. “Deze lagere aanvoer is bij heel wat producten te wijten aan een ander productieschema in vergelijking met de voorbije jaren", verduidelijkt BelOrta. "De grote impact van gestegen kosten zoals energie, personeel en grondstoffen heeft niet te onderschatten gevolgen op de productie van de BelOrta-producenten. Telers moeten vaak lang vooraf plannen als het om zaaien, planten, oogsten of het bewaren van hardfruit gaat. Dergelijke planning brengt zeker in onzekere en volatiele tijden hoge risico’s met zich mee.” Daarnaast hebben het weer en het gewijzigde aankoopgedrag van de consument als gevolg van inflatie en gedaalde koopkracht een belangrijke impact gehad. Zo grepen bepaalde gelegenheidsbiokopers al eens vaker naar een goedkoper alternatief, wat zich liet voelen in de verkoopcijfers.

Hoewel 2022 een uitdagend jaar was en het er niet naar uitziet dat die situatie snel zal veranderen, blijft BelOrta - dat dit jaar zijn 10de verjaardag viert - optimistisch over de toekomst. Zo wil het bedrijf op duurzaamheidsniveau zijn steentje blijven bijdragen en zijn CO2-uitstoot tegen 2030 met 42% verminderen tegenover 2020. "We willen daarnaast onze verantwoordelijkheid nemen in het streven naar en het realiseren van een leefbaar inkomen voor ons coöperatief georganiseerde telers. Dat bleek al uit de intentieverklaring die begin februari 2022 werd gesloten met de Belgische Fruitveiling. Eind 2022 werden de gesprekken afgerond en bezegeld in een juridisch akkoord. Verwacht wordt dat tegen medio 2023 de Belgische Mededingingsautoriteit haar finale goedkeuring zal verlenen met als doelstelling tegen 1 juli 2023 tot een volledige operationele integratie te komen", klinkt het. Al benadrukt BelOrta dat ook de overheid zijn steentje moet bijdragen en moet stoppen met weinig genuanceerde regelgevingen in te voeren die ten nadele gaan van het harde werk van producenten. "Denk hierbij maar aan de steeds wijzigende verpakkingswetgevingen, de discussies over MAP7 en de gevolgen van het stikstofarrest voor de verdere ontwikkelingskansen van tuinbouwbedrijven. Gezond voedsel produceren is geen evidentie en daar zouden overheden en andere verantwoordelijkheidsdragers zich beter bewust moeten van zijn. Voedselproductie mag geen politieke pasmunt worden. Het is een dagelijkse opgave van heel wat gepassioneerde en trotse familiebedrijven", besluit de coöperatie.