altavia.act, een communicatiebureau dat gespecialiseerd is in retail, heeft een brede waaier aan competenties in huis, wat ervoor zorgt dat het in staat is om moderne, innovatieve en zelfs speelse verpakkingen te ontwerpen. “Ook in 2023 blijft verpakking nog altijd een uiterst krachtig medium”, benadrukken Farida Lammari, CEO van altavia.act, en Sophie de Plecker, creatief directeur van het agentschap.

Jullie zeggen graag dat verpakkingen ook in 2023 nog steeds een van de beste communicatiemiddelen zijn. Waarom is dat zo?

Farida Lammari: In een markt die constant in beweging is, is de verpakking nog steeds het medium dat de consument het meest aanspreekt, vooral in vergelijking met de papieren folder die steeds minder aanwezig is en een mediaconsumptie die veel gediversifieerder en intenser is dan vroeger. Het is daarom in het belang van de merken en retailers om zich te richten op de verpakking en daar de meest relevante informatie op te plaatsen. Bij altavia.act zijn we van oordeel dat verpakkingen een onderbenut en snel evoluerend medium zijn. Er zijn talloze mogelijkheden voor innovatie. Zo biedt de alomtegenwoordige trend van duurzaamheid een heleboel nieuwe mogelijkheden. Onze aanpak bij altavia.act is niet om estheticiteit puur omwille van het uitzicht te benutten, we willen ook voor gebruiksvriendelijkheid in de packaging zorgen, of zelfs een speelsere kant om een ervaring met het product en het merk te creëren.

Hoe kan een verpakking speels gemaakt worden?

Farida Lammari: Laten we het voorbeeld van een verjaardagstaart nemen. Dankzij de huidige nieuwe technologieën zouden we heel goed een QR-code op de verpakking kunnen aanbrengen, die zou linken naar een afspeellijst met muziek waaruit kan worden gekozen in relatie tot het feestelijke evenement, de leeftijd van de persoon die wordt gevierd, zijn of haar muzikale voorkeuren, enz. Of nog een ander voorbeeld: het pakje chips. Als er nog maar enkele kruimels over zijn, draaien we het pakje meestal om en gieten de resten in onze mond. De meesten onder ons hebben dat al gedaan. Daarbij morsen we vaak kruimels op onze kleren. Als onderdeel van een project hebben wij een tweede opening gemaakt aan de andere kant van het chipszakje. Deze innovatie wordt gecommuniceerd via een klein zinnetje op de verpakking, wat handig is en het bedrijf helpt zich te onderscheiden. Al te vaak wordt vergeten hoe belangrijk het is om een verhaal te creëren en hoe essentieel het kan zijn om een verpakking aan te passen aan het doelpubliek.

altavia.act
©

altavia.act

U had het ook over de trend naar duurzame verpakkingen. Is dit ook een hefboom voor innovatie?

Sophie de Plecker: Absoluut. Door te voldoen aan de duurzaamheidscriteria kunnen merken aan packagings zelfs een tweede leven geven. We hebben onlangs onder meer een verpakking gemaakt voor een knuffel. Om deze verpakking een tweede leven te geven, zorgden we er bijvoorbeeld voor dat de doos kon worden omgevormd tot een bedje voor de knuffel. Een ander voorbeeld is er een met kattenvoer. Als we wat eten over hebben voor onze kat, leggen we dat meestal in onze koelkast, wat niet per se lekker ruikt in de omgeving van het andere aanwezige eten. Dus hebben we een blikje bedacht met een hersluitbaar deksel, dat tegelijk ook geurtjes voorkomt en hergebruikt kan worden. Merken proberen steeds meer te innoveren zodat consumenten niet meer over sommige zaken hoeven na te denken. Als onderdeel van een ander project hebben we ook samengewerkt met Carrefour, om ervoor te zorgen dat het plastic en karton van biologische producten in bakjes gemakkelijk te scheiden zijn voor recycling.

Ontwerpt een agentschap als altavia.act alleen verpakkingen voor grote klanten, of kan een start-up ook een beroep op jullie expertise doen?

Farida Lammari: Vaak denken mensen dat wij alleen projecten voor grote klanten doen, maar in werkelijkheid hebben we klanten van alle groottes. Dus ook een start-up kan absoluut bij ons terecht. In dat geval maken we er regelmatig een gewoonte van om projecten in co-creatie uit te voeren, waardoor onze klanten hun budgetten strak in de hand kunnen houden en vooral tegemoet kunnen komen aan hun wens om actief aan het project deel te nemen. We organiseren in eerste instantie een teamvergadering met onze strateeg Sophie, die het creatieve team leidt, en mijzelf. Het idee is om de mensen van de start-up uit te dagen om meer te weten te komen over hun ambities, hun zienswijze en de dingen waar ze misschien zelf nog niet aan hadden gedacht. Het belangrijkste is om een balans te vinden tussen wat onze klanten willen en de eisen van de markt waarin ze opereren. Qua tijd kan een ontwerpontwikkelingsplan van drie weken tot een maand duren.

altavia.act
©

altavia.act

Wie zijn enkele van jullie grootste klanten?

Sophie de Plecker: We werken onder meer in exclusiviteit aan het ontwerp van de Proximus-packagings. Een van de uitdagingen van de afgelopen jaren was om deze zo ergonomisch mogelijk te maken. Zo hebben we de dozen verkleind, overbodig karton verwijderd en gebruiksaanwijzingen weggelaten. Daarnaast hebben we ook het imago van Leonidas volledig gemoderniseerd. Het iconische Belgische chocolademerk had dit al op kleinere schaal gedaan, en dus was onze rol vooral om het geheel te homogeniseren. In plaats van alles opnieuw uit te vinden, kozen we ervoor om terug te keren naar de oorspronkelijke kleuren van het merk, dat meer dan 100 jaar geleden werd geboren. De afgelopen drie jaar was altavia.act ook betrokken bij de Fost Plus-campagne, die is gericht op het schoner maken van recyclingdepots. Ons doel is om verhalen te creëren met bedrijven, niet om eenmalige deals te sluiten.

Over welk soort talent beschikken jullie om veeleisende packagingdesign-opdrachten tot een goed einde te brengen?

Farida Lammari: altavia.act wordt gekenmerkt door een grote kracht in uitvoering en creatie. We hebben een duidelijk afgelijnde methodologie die zich toch op een soepele manier aanpast aan de eisen van de klant. Het eerste contact met de klant verloopt via onze strateeg, die het algemeen plan voor het project bepaalt, of het nu gaat om het ontwerp van de verpakking of over een ander type communicatie. Elk personeelslid heeft zijn eigen affiniteiten, wat de ontwikkeling van een project zeer rijk en interessant kan maken. In ons creatieve team zijn sommige ontwerpers meer communicatiegericht, anderen meer hands-on en nog anderen meer gespecialiseerd in branding. We zijn gespecialiseerd in retail en onze kracht ligt ook in onze diepgaande kennis van shopperprofielen en hun potentiële verwachtingen.

altavia.act
©

altavia.act

altavia.act, een fullservice-agentschap voor retailcommunicatie

altavia.act is gevestigd in Brussel en werkt met zowel merken als retailers. Zijn drie pijlers? Creativiteit, retailinnovatie en samenwerking. Het agentschap is actief op alle gebieden van retailcommunicatie: strategie & innovatie; merkactivatie & campagnes; content & sociale media; digitale productie; printmanagement en, uiteraard, verpakkingsontwerp.

Ga voor meer informatie naar www.altavia-act.com

Klik hier!