Alken-Maes pompt de komende jaren 100 miljoen euro in mouterij Albert. Die investering moet helpen om de CO2-uitstoot van alle productiesites te reduceren en volledig te neutraliseren. De aftrap werd gegeven met een nieuwe, duurzame droger om brouwgerst te vermouten.

De duurzame droger, die vandaag officieel werd ingehuldigd, is goed voor een investering van 41 miljoen euro en helpt de capaciteit van de mouterij op te trekken van 275.000 ton mout op jaarbasis naar 375.000 ton. “De droger werd uitgerust met een energie-eiland met daarin een warmtepomp die de energie van warme lucht overzet op water. Dat warme water komt terecht in een nieuw circuit zodat we die energie kunnen hergebruiken. Op die manier hebben we de huidige gasbranders, die onze CO2-uitstoot creëren, niet meer nodig om nieuwe warmte-energie op te wekken", licht Stijn Tailleu, engineering project leader bij Alken-Maes, toe.

De nieuwe droger is een eerste stap in een groter investeringstraject van de mouterij en de productiesites van Alken-Maes. Het bedrijf wil immers fors inzetten op duurzaamheid om op termijn volledig klimaatneutraal te worden. “Om dat te worden moeten onze energiebronnen, elektriciteit en warmte, duurzaam worden”, vertelt Johan Vissenaekens, technology manager bij het bedrijf. “Op onze site en in de omgeving kunnen we helaas geen windmolens bouwen. Daarom investeerden we samen met moederbedrijf Heineken in een groot zonne-energieproject in Italië en een windmolenpark in Finland.” Op die manier ondersteunen de mouterij en Alken-Maes de omslag naar groene, hernieuwbare stroomproductie en wordt het elektriciteitsverbruik hier in België gecompenseerd. Daarnaast investeert Alken-Maes de komende jaren ook 60 miljoen euro in nieuwe warmtepompen en een biogasinstallatie. “Onze uitstoot inclusief deze nieuwe droger komt op 33.000 ton CO2 per jaar. Omgerekend is dat de jaarlijkse CO2-voetafdruk van zo’n 6.600 Belgische woningen. Met deze investeringen kunnen we de uitstoot van de mouterij in 2027 reduceren en volledig neutraliseren", besluit Vissenaekens.

Alken-Maes, Mouterij Albert, kiemzaal, bier
©

iStock

Ook andere productiesites worden duurzamer

Alken-Maes wil trouwens niet alleen mouterij Albert verduurzamen, dat gelegen is aan het Rupelkanaal en dat meteen ook de grootste mouterij is van Heineken die zo'n 60 brouwerijen in 33 landen belevert. Ook de Mort Subite brouwerij in Kobbegem, Cidrerie Stassen in Aubel en de Alkense brouwerij hebben plannen om hun CO2-uitstoot te neutraliseren in 2027. Die laatste draait al volledig op hernieuwbare elektriciteit afkomstig van twee lokale windmolens en zo’n 6.500 zonnepanelen. De warmte-energie zal eveneens met warmtepompen worden opgevangen en hergebruikt, goed voor 10 miljoen euro aan investeringen voor komende jaren in duurzame productie. Tot slot wordt ook de aanlevering van grondstoffen groener. Zo gaat het bedrijf dit jaar onder meer of 2 op de 5 Cristals met lokale gerst brouwen.

CTA newsletter NL