Mogelijk is er al volgende week een akkoord over het nachtwerk in de e-commerce logistiek. Volgens De Tijd staan werkgevers en vakbonden van paritair comité 226 (transport en logistiek) dicht bij een akkoord. Maar binnen andere PC’s, zoals die van de supermarkten, zouden de gesprekken moeilijker verlopen.

Door de beperkingen in het nachtwerk is al veel van het e-fulfillment naar Nederland verhuisd en dreigt een groter deel van de logistiek voor de webhandel uit te wijken. De federale regering ziet met lede ogen aan hoe deze evolutie zich aan het voltrekken is: de nieuwe jobs worden niet België gecreëerd, maar in het buitenland. Om het probleem op te lossen, moeten verschillende paritaire comités op eenzelfde lijn gebracht worden, en daar knelt al langer het schoentje.

Logistiek

Volgens De Tijd is voor de bedienden van het paritair comité 226 (internationale handel, transport en logistiek) een akkoord over uurroosters en verloningen binnen bereik. Dat zou al volgende week kunnen ondertekend worden.

Binnen dit paritair comité bestaan al specifieke regimes voor nachtarbeid, wat de onderhandelingen makkelijker maakte dan bijvoorbeeld  in de supermarktsector. Het nakende akkoord zou nu onder andere ook de sortering van de pakjes 's nachts mogelijk maken. Tevens is er een kader uitgewerkt voor het statuut van e-commerce-bediende.

Vergoeding

Ook over de verloning zou er een akkoord zij: de toeslag voor nachtwerk zou uit het sectorale akkoord genomen worden en overgelaten worden aan de bedrijfsakkoorden. Dit is immers een heikel punt: in Nederland zijn in de fulfillment-centra de lonen veel lager, terwijl de bonden in Blegië een extra-vergoeding voor nachtwerk vragen.

Maar in de andere paritaire comités is men nog niet zo ver. Volgens De Tijd worden de gesprekken in de paritaire comités 202, 311 en 312 (voedingswinkels en grote warenhuizen) bemoeilijkt door de gelijklopende discussies over winkelopeningstijden.

De tijd begint echter te dringen: de regering wil dat de sociale partners dit jaar nog tot een akkoord komen. Indien zijn daar voor het einde van het jaar niet in slagen, dreigt ze zelf maatregelen te nemen om te vermijden dat jobs naar Nederland blijven vloeien.