In maart zijn de wereldvoedselprijzen voor de twaalfde achtereenvolgende maand gedaald, waardoor de totale daling op jaarbasis op 20,5% uitkomt. Een scherpe daling die totaal niet voelbaar is in de winkels.

De voedselprijsindex van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, FAO, die de maandelijkse veranderingen in de internationale prijzen van regelmatig verhandelde voedingsmiddelen volgt, bedroeg in maart gemiddeld 126,9 punten. Dit komt overeen met een daling van 2,1% ten opzichte van vorige maand en 20,5% ten opzichte van het recordniveau in maart 2022, aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. De lagere prijzen voor granen, plantaardige oliën en zuivelproducten vorige maand konden de hogere prijzen voor suiker en vlees meer dan compenseren. De FOA-voedselprijsindex is echter nog steeds hoger dan begin 2021 en veel hoger dan in 2020.

FAO 07/04/2023

/

©

FAO

"Een overvloedig aanbod, een zwakke importvraag en de uitbreiding van het Black Sea Grain Initiative (dat export uit Oekraïne mogelijk maakt, n.v.d.r.) hebben bijgedragen tot deze daling", verklaart de organisatie, die deze vaststelling echter nuanceert. "Hoewel de prijzen op wereldniveau zijn gedaald, blijven ze zeer hoog en blijven ze stijgen op de binnenlandse markten, wat de voedselzekerheid extra op de proef stelt", aldus Máximo Torero, hoofdeconoom van de FAO. "Dit is met name het geval in ontwikkelingslanden die netto-importeurs van voedsel zijn. Een situatie die wordt verergerd door de waardevermindering van hun valuta ten opzichte van de Amerikaanse dollar of de euro en door hun toenemende schuldenlast.”

Paradox

Toch is het opvallend dat deze daling nog niet te zien is in de voedingswinkels, in België of in veel andere landen trouwens, zoals een blik op ons kassaticket bewijst. Begin deze week nog wees consumentenorganisatie Test-Aankoop erop dat het gemiddelde boodschappenmandje in de supermarkt in maart 2023 20,6% duurder was dan een jaar eerder, na maanden van opeenvolgende stijgingen. En vorige week meldde Statbel dat de voedselinflatie in ons land vorige maand 17,02% bedroeg. Deze paradox  kan worden verklaard door het feit dat er een vertraging is tussen de evolutie van de voedselprijzen en de prijzen ervan in de winkels. Om nog maar te zwijgen van het feit dat grondstoffen goed zijn voor slechts een fractie van de eindrekening van de consument, die ook wordt beïnvloed door stijgende energie-, arbeids-, transport-, verwerkingskosten. Daarom zal het waarschijnlijk enige tijd duren voordat de prijzen in de winkel uiteindelijk dalen.