Hebt u zich al afgevraagd wat het juiste salaris is voor uw functie? Zou u meer kunnen verdienen of zit u al in de goede middenmoot? Moet u een loonsverhoging gaan onderhandelen of zelfs veranderen van werkgever? We geven u graag enkele tools mee waarmee u kan berekenen of uw loon marktconform is.

Wat is een marktconform loon?

Een marktconform loon is een inkomen dat strookt met de marktpraktijken. Met andere woorden: het is het maandelijkse inkomen dat de meeste andere professionals die dezelfde functie uitoefenen in dezelfde sector als u gemiddeld verdienen.

Statbel, het Belgische statistiekbureau, leert ons dat de gemiddelde Belgische werknemer 3558 euro bruto per maand verdient. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest loopt dit op tot 4174 euro bruto, terwijl in Vlaanderen en Wallonië respectievelijk gemiddeld 3499 euro en 3308 euro bruto verdiend wordt.

Die cijfers zijn uiteraard maar een gemiddelde. In functie van uw opleiding, ervaring, functie en sector kunnen deze variëren van het enkele tot het dubbele.

Waarom zou u willen weten hoeveel het gemiddelde loon bedraagt?

Als u weet wat er gemiddeld betaald wordt in uw sector, kan u daar heel wat voordelen uithalen. Als u al werkt, kan u meteen nagaan of u correct betaald wordt of niet. Met de officiële cijfers bij de hand kan u tijdens de volgende loononderhandelingen dan ook goed beslagen ten ijs komen.

Ook als u een advertentie ziet of een aanbieding krijgt voor een baan die u interesseert, maar vooraf wil nagaan of het loon wel beantwoordt aan uw eisen, is het een goed idee om inlichtingen in te winnen. Wanneer u weet hoeveel zo’n baan gemiddeld betaalt, kan u zelf oordelen over de relevantie van de aanbieding zodat u geen tijd hoeft te verliezen door te postuleren voor functies die minder betalen dan wat u verwacht.

Op welk loon kan u rekenen?

Zou u graag te weten willen komen op welk loon u recht zou hebben? Dan is het internet uw beste vriend. Er bestaan verschillende gratis tools die u toelaten om op basis van een vragenlijst uw waarde op de arbeidsmarkt te berekenen. En dan denken we bijvoorbeeld aan de salarisvergelijker op Bright Plus, of die op de site www.experteer.be.

Er worden jaarlijks ook loongidsen gepubliceerd, zoals het Salariskompas (in samenwerking met de KU Leuven) of de Salarisgids van Robert Half.

Informeer u en doe de test. Die neemt maar enkele minuten in beslag en u heeft er heel wat bij te winnen.

Gondola People

Dit artikel is afkomstig van onze website Gondola People. Bent u op zoek naar een nieuwe job of rekruteert u personeel?

Klik hier