De staking die vorige week uitbrak bij het personeel van de Nederlandse distributiecentra van Albert Heijn gaat nog steeds door en neemt zelfs toe in kracht, zo melden Nederlandse media. Het gevolg is steeds meer lege schappen in de winkels, zowel in Nederland als in België.

Al tien dagen lang staken de vakbonden in de distributiecentra van Albert Heijn in Nederland. De aanleiding zijn onderhandelingen over een mogelijke loonsverhoging voor het personeel. Toch ziet het er niet naar uit dat de staking snel zal stoppen, integendeel, volgens Nederlandse media neemt de staking in kracht toe en dat laat zich voelen in de winkels: ongeveer de helft van de Albert Heijn-winkels in Nederland heeft al te maken met een tekort aan producten. Volgens een vertegenwoordiger van de vakbond FNV aan RTL Nieuws overschreed het aantal stakers eind vorige week de kaap van 1.000, tegenover iets meer dan honderd aan het begin van de actie. In de distributiecentra van Albert Heijn in Nederland werken ongeveer 6.000 mensen, onder wie bijna 3.000 uitzendkrachten. Retaildeskundige Paul Moers bevestigde aan RetailTrends dat de stakingen Albert Heijn al "miljoenen" hebben gekost.

Albert Heijn heeft dergelijke distributiecentra niet in ons land, waardoor ook de 70 Belgische winkels van Albert Heijn van daaruit bevoorraad worden. "De verstoringen zijn voorlopig gering", vertelde de woordvoerster van Albert Heijn in België, Ann Maes, aan Belga, hoewel ze toegaf dat er in sommige winkels lege schappen te zien zijn. "Maar hoe langer de stakingen duren, hoe meer de hinder voelbaar zal zijn.”

Lonen en zondagswerk

Bijna twee weken geleden stelden de Nederlandse vakbonden CNV en FNV de directie van Albert Heijn een ultimatum: zonder een "fatsoenlijke" loonsverhoging zou het personeel van de distributiecentra gaan staken. De personeelsvertegenwoordigers eisten een loonsverhoging van ongeveer 14% en wilden dat de salarissen werden verhoogd met de inflatie. Aanvankelijk stelde de directie een loonsverhoging van 8% voor (6% nu, 2% extra in 2024). Inmiddels hebben de vakbonden hun eisen naar verluidt bijgesteld tot +10%, wat de directie aanvaardbaar lijkt te vinden. Het probleem blijft echter de premies voor zondagswerk: Albert Heijn wil die voor toekomstige nieuwe werknemers terugbrengen van +100% naar +50%, wat de bonden nog steeds halsstarrig weigeren. "We willen niet dat toekomstige werknemers opdraaien voor de salarisverhoging van huidige werknemers", vertelde Roel van Riezen van de vakbond CNV aan RTL Nieuws. Hij voegde eraan toe dat een dergelijke overeenkomst over een paar jaar moeilijk uit te leggen zou zijn aan deze nieuwe werknemers.

Voor Ahold Delhaize komt deze staking bovenop de onrust die er heerst bij de Delhaize-winkels in België. Gisteren nog kende een vergadering tussen de directie van Delhaize en de sociale partners geen succes, omdat de vakbonden vroegtijdig vertrokken. Maar achter het eeuwige refrein van "blokkeren" neemt de druk op alle partijen toe...