Zondagavond is er een staking uitgebroken bij vijf distributiecentra van Albert Heijn Nederland. Die zou naar verwachting nog tot en met woensdag duren en zou ook gevolgen hebben voor de Belgische winkels, die bevoorraad worden door de betrokken distributiecentra.

Eind vorige week stelden de Nederlandse vakbonden CNV en FNV een ultimatum aan de directie van Albert Heijn: zonder een "fatsoenlijke loonsverhoging” zou het personeel van de distributiecentra vanaf zondagavond gaan staken. Een dreiging die uiteindelijk werd uitgevoerd in vijf van de zes Nederlandse centra (Geldermalsen, Pijnacker, Tilburg, Zaandam en Zwolle). Naar verwachting duurt de staking nog zeker tot en met woensdag. Volgens de Nederlandse media biedt de directie van Albert Heijn een loonsverhoging van 8% aan, waarvan 6% direct wordt uitbetaald en 2% vanaf januari volgend jaar. De vakbonden eisen daarentegen een loonsverhoging van 14,3%. Ze zijn ook tegen de verlaging van de premies voor zondagswerk en willen dat de lonen worden geïndexeerd met de inflatie, die vorig jaar in Nederland 10,6% bedroeg. "In reactie op het ultimatum van FNV en CNV hebben wij de vakbonden opnieuw uitgenodigd met ons om tafel te gaan. Daarbij zullen zowel wij als FNV en CNV stappen moeten zetten om tot goede afspraken te komen voor onze collega’s van de distributiecentra. Wij staan hierover open en hebben de vakbonden verzocht te overwegen hetzelfde te doen", reageert de directie van Albert Heijn via haar Nederlandse persdienst.

Ook België getroffen

In de distributiecentra van Pijnacker en Tilburg vonden eerder deze maand al wilde stakingen plaats. Die hebben een "relatieve" maar "zichtbare" impact op de Belgische winkels, zo bevestigt de woordvoerster van Albert Heijn België aan Gondola. "Op dit moment ondervinden we in België geringe impact van de stakingen in Nederland aan de distributiecentra. Dat is de status vandaag.” De nieuwe stakingen die gisterenavond begonnen, zullen de komende dagen en weken waarschijnlijk voor verdere verstoring zorgen. Op het moment van schrijven kon de retailer niet zeggen of bepaalde productcategorieën meer getroffen zouden worden dan andere.

Voor Ahold Delhaize komen deze nieuwe stakingen bovenop de stakingen die de groep al zes weken lang ondervindt in de geïntegreerde winkels van Delhaize. Zaterdag kon een nieuwe gespreksronde tussen de directie en de vakbonden onder leiding van een sociaal bemiddelaar er niet voor zorgen dat de impasse doorbroken werd. Op het terrein lijkt de ontevredenheid over het "toekomstplan" van Delhaize echter af te nemen. Vanochtend waren slechts zes van de 128 de geïntegreerde winkels nog gesloten.