Nederlandse vakbonden dreigen met een staking bij de distributiecentra van Albert Heijn. Deze centra bevoorraden niet alleen de winkels van de keten in Nederland, maar ook die in België.

De directie van Albert Heijn en de vakbonden FNV en CNV raken het maar niet eens over een nieuwe cao voor het personeel van de zes distributiecentra van de keten in Nederland. Volgens het Nederlandse medium RetailTrends stelt Albert Heijn een loonsverhoging van 8% voor, waarvan 6% meteen ingaat en 2% vanaf januari volgend jaar. Dat is volgens de vakbonden veel te weinig: zij eisen een loonsverhoging van 14,3%. Ze willen ook dat de lonen in de toekomst worden geïndexeerd met de inflatie en vinden de wens van de directie om de zondagspremies voor nieuwe werknemers te halveren “onacceptabel”. De vakbonden hebben het bedrijf daarom een ultimatum gesteld, dat loopt tot zondag om 17u. Als de directie dan niet met een “fatsoenlijke loonsverhoging” komt, dreigen ze met acties. Ter info: aan het begin van de maand vonden er ook al wilde stakingen plaats in de centra van Pijnacker en Tilburg.

Impact op België?

Het conflict tussen de vakbonden en de directie van Albert Heijn heeft mogelijk ook gevolgen voor de Belgische winkels. Alle 70 Albert Heijn-vestigingen in Vlaanderen worden immers bevoorraad vanuit Nederlandse distributiecentra, waardoor er mogelijke tekorten dreigen van zodra de vakbonden starten met hun acties. Gondola contacteerde Albert Heijn België voor commentaar, maar kreeg voorlopig nog geen reactie.