Hoewel Salaisons Blaise gevestigd is in het uiterste puntje van België, op enkele kilometers van de Franse grens, moet het bedrijf nauw samenwerken met Vlaanderen waar zo goed als al het Belgische varkensvlees wordt gekweekt. “Ongeveer 50% van het varkensvlees dat we kopen, is afkomstig van Vlaamse bedrijven."

"De overige 50% komt uit Wallonië. Maar doordat Waalse bedrijven ook varkensvlees verkopen dat ze in Vlaanderen hebben gekocht, kunnen we stellen dat de grote meerderheid van het varkensvlees dat we voor onze bereidingen gebruiken uit Vlaanderen komt”, vertelt Stéphanie Fontenoy. Volgens de officiële statistieken komt 94% van de in België gekweekte varkens uit Vlaanderen, tegenover slechts 6% uit Wallonië. In absolute cijfers betekent dat bijna 6 miljoen varkens in het noorden van het land – dat zijn evenveel varkens als mensen! Al zien we wel dat de varkensteelt in Vlaanderen eerder afneemt, met een daling van 5% tussen 2021 en 2022. Daar zijn allerlei redenen voor, zoals de verschillende gezondheidsschandalen, met onlangs nog de Afrikaanse varkenspest, waarbij China in januari besliste om het embargo op invoer uit België op te heffen, de stijgende prijzen en ook de milieuomstandigheden. De Vlaamse regering wil immers de stikstofuitstoot aanpakken, en de intensieve varkenshouderij is een van de belangrijkste oorzaken daarvan. De strategie om die uitstoot te laten dalen, bestaat onder andere in het verminderen van het aantal varkens met 30% tegen 2030, met name via een programma van vrijwillige uitkoop en de volledige sluiting van bepaalde landbouwbedrijven. Het dossier is nog altijd het voorwerp van veel discussie, veroorzaakt politieke spanningen en leidt tot grote onvrede bij de landbouwers … 

Gondola Magazine

Dit artikel komt uit de januari-februari editie van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!

Klik hier!
Gondola Magazine