Zowel Europa als de Vlaamse overheid maken werk van een zogeheten ‘eiwitshift’, waarbij de nadruk meer op de consumptie van plantaardige proteïnen ligt. De plannen moeten leiden tot een revolutie in het bord van de consument.

Een jaar nadat Europa zijn Green Deal voorstelde, met daarbij zijn Farm to Fork-strategie en de nadruk op de consumptie van plantaardige eiwitten, pakt ook de Vlaamse overheid uit met zijn ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’. Daarmee wil de overheid, samen met 64 partners uit de voedingsindustrie, retail, kennisinstellingen en lokale overheden, bijdragen tot een verantwoord en gezond voedingspatroon. Eiwitten komen voor in zowel dierlijke (vlees, vis, melk, …) als plantaardige producten (noten, peulvruchten, …). Gemiddeld halen we 60% van onze eiwitten uit producten van dierlijke oorsprong. Tegen 2030 moet dat omgekeerd zijn en moeten we 60% van onze eiwitten uit plantaardige voeding halen, is de doelstelling van de Green Deal. Bedoeling is om zo tot een meer duurzame consumptie te komen. Plantaardige eiwitten zijn minder belastend voor het milieu en sluiten in veel gevallen ook aan op de trend naar meer gezonde voeding.

“Het voedingspatroon van de Vlaming is divers en van een hoge kwaliteit maar voldoet niet aan de algemene voedingsaanbevelingen”, zo staat te lezen in het document dat de Vlaamse overheid samen met verschillende partners ondertekende. “Naast het feit dat we in het algemeen te veel eten, kenmerkt het eetpatroon van de gemiddelde Vlaming zich verhoudingsgewijs door een te hoog aandeel dierlijke producten en vooral ook producten met een hoge energieaanbreng maar tegelijkertijd een lage voedingswaarde. Daarnaast eet de gemiddelde Vlaming vooral te weinig groenten en fruit, volle granen en peulvruchten. Deze situatie draagt bij tot een negatieve impact op het leefmilieu en op onze gezondheid.” 

“Bij deze Green Deal valoriseren we economische opportuniteiten door het aanwezige innovatiepotentieel in Vlaanderen ten volle te benutten. Dit wordt goed weerspiegeld door de initiatiefnemers van deze Green Deal”, zegt Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving. Bij die initiatiefnemers zitten heel uiteenlopende partners uit de landbouw, de voedingsindustrie, retail, catering, beroepsorganisaties, lokale overheden en kennisinstellingen betrokken. Zij zullen elk op hun eigen manier proberen bij te dragen aan de eiwitshift. Supermarkten versterken bijvoorbeeld hun plantaardige aanbod – veganistische en vegetarische producten -  en organiseren proefsessies en informatieve workshops. Ook voedingsbedrijven trekken steeds meer de kaart van plantaardige producten.