Elke dag de allerbeste, verse AGF-producten in het schap. Minder voedselverspilling in de hele keten. En meer consumentenvertrouwen in merken en retailers. De QC One Specification Manager van Normec Foodcare slaat drie vliegen in één klap. Martijn Voorthuis (Director Sales Normec Food QC) en Stefan Droogendijk (Business Unit Director QC One) doen de revolutionaire tool uit de doeken.

Efficiëntie, tijdbesparing en uniformiteit

Specificatiebeheer is essentieel binnen de kwaliteitsafdeling van voedingsmiddelenbedrijven, maar het bezorgt retailers en brand owners vaak kopzorgen. De tijdrovende klus vraagt specialistische kennis en is foutgevoelig. “We zien een omslag van algemene normen naar een zelfregulerend systeem waarbij retailers eigen kwaliteits- normen opstellen”, vertelt Stefan. “Maar om die informatie in de keten te verspreiden, wordt veelal gewerkt met pdf- en andere bestanden. Zo krijg je een informatiekloof tussen wat op papier wordt gespecificeerd en wat in de praktijk wordt gekeurd.”

De Specification Manager vult die leemte op door het proces volledig te digitaliseren en alle partijen dezelfde ‘taal’ te laten spreken. Resultaat: inzichtelijke productspecificaties voor iedereen in de keten, gekoppeld aan inspectieprotocollen. “Dat leidt tot grip in de gehele keten, van teler tot winkelvoer. Met als uiteindelijk doel: het beste product in het schap en een maximale tevredenheid van de shopper”, aldus Martijn. 

Meer kwaliteit, minder verspilling

Door op alle kritieke punten in de supply chain te meten, voorkom je lege schappen en krijg je inzicht in het risicoprofiel van een leverancier. “De impact is meetbaar op twee vlakken”, licht Stefan toe. “Operationeel besparen retailers veel tijd. Strategisch vermijdt men fouten, claims en lege schappen – allemaal zaken die geld kosten en je imago schaden.”

Neem nu aardbeien. Soms worden er tijdens het aardbeiseizoen minder geleverd aan winkels omdat de kwaliteit te wensen overlaat. “Zonde, want dan worden ze afgeschreven en terug doorgerekend aan de leverancier”, verduidelijkt Martijn. “Met de Specification Manager heb je grip op de kwaliteit vanaf het vroegste stadium. Dat resulteert in dubbele winst: betere producten in het schap én minder verspilling.” 

Bouwen aan vertrouwen en duurzaamheid

Minder derving was een belangrijk uitgangspunt voor de ontwikkeling van de tool. Martijn: “Binnen Normec is er een enorme intrinsieke motivatie om voedselverspilling tegen te gaan en de beste kwaliteit te garanderen. De tool móést bijdragen aan een duurzame voedselketen.” 

“Als klanten een paar keer een te harde of zachte avocado hebben gekocht, gaan ze de volgende keer elders shoppen”, vult Stefan aan. “Met onze tool ben je zeker van kwaliteit, productconsistentie en de juiste rijpheid van verse producten. Zo win je als merk en als retailer het vertrouwen van klanten.”

De Specification Manager is uniek in zijn soort. Grote retailers en merken in binnen- en buitenland zijn er achter de schermen al mee aan de slag. Het verdict van de early adopters? “Superpositief”, beaamt Martijn. “We kunnen nog geen namen verklappen en richten ons nu vooral op meten en begeleiden. Maar onze ambitie is groot en de samenwerking met Europese foodretailers veelbelovend.”

Dat Normec een gekende speler is en overal een ‘ingang’ heeft, is mooi meegenomen. “Dit was een missie zonder weerga. We weten nu al dat de tool een enorme impact heeft. Voor klanten, retailers, merken én de planeet. Het zit in onze vezels om hieraan bij te dragen”, besluit Stefan.