De protesten tegen de slechte werkomstandigheden bij Amazon nemen toe. Nu heeft ook Tim Bray, vicepresident bij Amazon Web Services, besloten om op te stappen. Hij pikt het niet dat medewerkers, vooral in de magazijnen, niet voldoende beschermd worden tijdens de crisis.

Het gaat niet goed bij Amazon. Steeds meer medewerkers beginnen te protesteren tegen de slechte werkomstandigheden bij de e-commercegigant en dat binnen alle niveaus van het bedrijf. Zo liet Tim Bray, vicepresident bij Amazon Web Services, in een blogpost weten dat hij na meer dan 5 jaar opstapt bij het bedrijf. Hij hekelt het feit dat Amazon onvoldoende maatregelen neemt om zijn medewerkers, en dan vooral het personeel in de magazijnen, te beschermen en dat het bedrijf personeel dat kritiek uit op het bedrijf ontslaat.

In de afgelopen weken zijn verschillende magazijnmedewerkers ontslagen omdat ze openlijk de slechte werkomstandigheden tijdens de coronacris aankaartten. Dat geldt trouwens ook voor kantoormedewerkers die hen ondersteunden. De medewerkers protesteerden onder meer tegen het feit dat de social distancing regels niet gerespecteerd worden, er te weinig mondmaskers en handgels voorhanden zijn en er ook te weinig ondersteuning is voor mensen die willen thuisblijven omdat ze zich ziek voelen. 

Amazon bleef altijd beweren dat de ontslagen te maken hadden met het breken van de interne regels, en dus niks met de protestacties. Daarnaast benadrukte het bedrijf dat het alles in staat stelde om zijn werknemers zo goed mogelijk tegen het coronavirus te beschermen.

Dat Amazon medewerkers in realiteit echter ontsloeg omdat ze in opstand kwamen tegen de e-commercegigant, laat een wrang gevoel na bij het personeel. Daarom heeft vicepresident bij Amazon Web Services Tim Bray nu ook besloten om de handdoek in de ring te werpen.  “Het ontslaan van klokkenluiders is niet enkel een neveneffect van macro-economische krachten, noch is het inherent aan de functie van vrije markten. Het is een bewijs van een toxische ader die door de bedrijfscultuur loopt. Ik kies ervoor om noch dat gif te serveren noch het te drinken”, verklaart hij in zijn blogpost.

Bray benadrukt wel dat de omstandigheden bij Amazon Web Services helemaal anders zijn. “Daar worden de medewerkers op een humane manier behandeld, streeft men naar evenwicht tussen werk en privé, heeft men moeite met diversiteit (en faalt men vaak, maar dat doet iedereen) en is er over het algemeen een ethische organisatie. Ik heb oprecht bewondering voor het leiderschap”, besluit Tim Bray.

Eerdere protesten

Het is echter niet de eerste keer dat medewerkers protesteren tegen het beleid van Amazon. Begin dit jaar bekritiseerden honderden Amazon-medewerkers het bedrijf openlijk voor zijn gebrek aan morele verantwoordelijk wat de klimaatcrisis betreft. Het personeel vond dat de e-commercegigant te weinig doet om het klimaatprobleem op te lossen. Die openlijke kritiek werd echter slecht onthaald bij Amazon die verschillende personeelsleden bedreigde met ontslag. In de beleidsregels van Amazon staat immers expliciet vermeld dat medewerkers zich niet publiekelijk mogen uiten over het beleid zonder toestemming van het management.

Franse distributiecentra gesloten tot 8 mei

Naast het nieuws dat Tim Bray stopt bij Amazon, is er nog meer nieuws. Zo maakte de e-commercegigant bekend dat zijn Franse distributiecentra nog gesloten zullen zijn tot 8 mei. Het bedrijf houdt zijn Franse distributiecentra al gesloten sinds 16 april nadat de rechtbank in Nanterre Amazon verplichtte om zijn activiteiten te beperken tot de verkoop van essentiële producten om er zo voor te zorgen dat de maatregelen rond covid-19 gerespecteerd worden. Een beslissing die trouwens werd ondersteund door het Franse Hof van Beroep in Parijs. Als antwoord op de beslissing van de rechtbank van Nanterre, had Amazon al besloten om zijn distributiecentra tijdelijk te sluiten. De multinational vond het immers te moeilijk om een onderscheid te maken tussen essentiële en niet-essentiële producten en wou een boete vermijden. En die sluiting wordt nu dus verlengd.