Het hof van beroep in Versailles heeft besloten om de aanklacht van Amazon tegen de beslissing van de Franse rechtbank om Amazons activiteiten te beperken om er zo voor te zorgen dat de maatregelen rond civid-19 gerespecteerd worden, te verwerpen. Daarmee geeft het de Franse rechtbank in Nanterre gelijk.

Op vrijdag 24 april stemde het hof van beroep in Versailles in met de beslissing van de rechtbank in Nanterre, die Amazon verplichtte om zijn activiteiten te beperken tot de verkoop van essentiële producten om er zo voor te zorgen dat de maatregelen rond covid-19 gerespecteerd worden. Eerder had Amazon,  als antwoord op de beslissing van de rechtbank van Nanterre, besloten om zijn distributiecentra vijf dagen te sluiten. De multinational vond het immers te moeilijk om een onderscheid te maken tussen essentiële en niet-essentiële producten en wou een boete vermijden.

Tijdens een persconferentie afgelopen vrijdag gaf het hof van beroep meer uitleg over zijn beslissing. Volgens de instelling had het management van Amazon de risico’s serieus moeten beoordelen en een algemene evaluatiemethode moeten invoeren alvorens te beslissen over de maatregelen die op elke locatie genomen moesten worden. Daarnaast maakte het hof van beroep ook een lijst van producten die Amazon wel nog mag verzenden waaronder technologie, producten voor de gezondheidszorg, schoonheids- en verzorgingsproducten, voeding en producten voor huisdieren. Voor elke bestelling die niet aan deze voorwaarden voldoet, krijgt Amazon een boete van 100.000 euro, aldus het hof van beroep.

Amazon is niet te spreken over de beslissing van het hof van beroep en stelt dat deze beslissing de Franse markt niet ten goede komt. Bovendien vreest de multinational dat de boete al snel kan oplopen tot meer dan een miljard euro per week, zelfs als slechts een miniem aantal (0,1%)  niet-essentiële producten “per ongeluk” worden verstuurd. Om een dergelijke boete te vermijden en in afwachting van een uitgewerkte oplossing om zo’n ongewenste foute verzendingen te voorkomen, heeft het bedrijf besloten om zijn distributiecentra in Frankrijk nog langer gesloten te houden. Hoelang dat nog zal duren is niet duidelijk. Amazon benadrukte enkel nog in zijn persbericht dat alle distributiecentra in Frankrijk en in de rest van de wereld veilig zijn. Wordt vervolgd...

Update: 28/04/20

Amazon heeft besloten om zijn Franse distributiecentra voorlopig dicht te houden tot 5 mei.