Danone stond op het punt om zijn Russische dochteronderneming te verkopen aan een lokale speler, maar daar staken de Russische autoriteiten een stokje voor door de Russische divisie onder controle van de Russische staat te plaatsen.

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne bezorgen veel spelers die nog actief zijn op de Russische markt serieuze kopzorgen. Als je je merk of keten in Rusland houdt, komt er meteen kritiek uit het Westen, waar je beschuldigd wordt van het breken van principes uit puur eigenbelang. Maar proberen los te komen van het land is niet zonder risico, zoals Danone op de harde manier ondervindt. In oktober kondigde de groep aan dat het haar dochteronderneming zou verkopen aan een lokale voedingsmiddelenproducent en zo de banen van haar 7.200 Russische werknemers zou beschermen. De identiteit van deze potentiële koper zou op donderdag 20 juli bekend worden gemaakt. Maar een decreet van Vladimir Poetin gooit roet in het eten: dat stelt namelijk dat de meerderheid van de aandelen van het Danone-filiaal "tijdelijk" onder controle van de Russische staat zijn geplaatst, iets wat ook geld voor de Deense bierbrouwer Carlsberg die eerder ook had aangekondigd het land te willen verlaten.

Door deze controle kunnen Danonen en Carlsberg hun divisies niet meer verkopen. Danone heeft 13 fabrieken in Rusland en behaalde daar in 1922 6% van zijn omzet. De beslissing van de Russische autoriteiten kan natuurlijk worden gezien als vergelding door het Kremlin voor de sancties die het Westen heeft opgelegd na de invasie van Russische troepen in Oekraïne. Maar het gerucht gaat ook de ronde dat de minister van Landbouw, Dmitri Patrushev, de keuze van Danone's kandidaat-koper niet goedkeurt en de voorkeur zou geven aan een netwerk van bedrijven die hij indirect controleert. Dmitri Patrouchev is de zoon van Nikolaï Patrouchev, de mentor van Poetin en een discrete maar invloedrijke man van het regime.

Rusland heeft de voorwaarden voor het afstoten van Westerse groepen aanzienlijk aangescherpt. Activa moeten worden verkocht met een korting van meer dan 50% op de marktwaarde en er wordt 5% belasting geheven op kapitaal dat door buitenlandse bedrijven wordt onttrokken. In haar persbericht benadrukte Danone dat het Russische decreet geen invloed zou hebben op haar financiële resultaten, aangezien er al 1 miljard euro was opgenomen in de laatste balans.

"Danone heeft kennis genomen van het besluit van de Russische autoriteiten om Danone Rusland tijdelijk onder extern bestuur te plaatsen", aldus het persbericht van het zuivelconcern. "Danone bestudeert momenteel de situatie. Op 14 oktober 2022 lanceerde Danone een proces om de controle over zijn EDP-activiteiten in Rusland over te dragen, dat verliep zoals gepland. Danone bereidt zich voor om alle nodige stappen te ondernemen om zijn rechten als aandeelhouder van Danone Rusland te beschermen en de continuïteit van de activiteiten van het bedrijf te waarborgen in het belang van alle belanghebbenden, en in het bijzonder zijn werknemers. Deze beslissing heeft geen invloed op de financiële doelstellingen van Danone voor 2023."