Vlaams Parlementslid Grete Remen (N-VA), die ook CEO is van Damhert Nutrition, vindt dat er een milieubelasting op e-commerce moet komen. Dat schrijft ze in een opiniestuk op Knack.be.

"Een verschuiving van lasten op arbeid naar lasten op consumptie, transport, milieu en vervuiling is niet alleen wenselijk maar vooral noodzakelijk en urgent", zo begint Remen haar opiniestuk

"Ieder (online besteld, red.) pakje wordt vervoerd en heeft 30% kans op retourrecht. Tel daarbij dat een bestelwagen makkelijk 200 gram CO2 uitstoot per kilometer en de grote buitenlandse internetreuzen gigantische hoeveelheden retourverzendingen moeten verwerken en het kleinste kind beseft dat dit enorm schadelijk is voor ons milieu", aldus de topvrouw van Damhert.

E-commerce is dus slecht voor het milieu, maar ook voor kleine lokale handelaars, meent Remen. Zij moeten opboksen tegen grote internationale online spelers die veel minder belastingen betalen dankzij maatregelen zoals de notionele intrestaftrek. "Hoe hard er ook gewerkt wordt, onze lokale handelaars kunnen niet concurreren met het voordelig belastingtarief van de internationale spelers op onze markt.” 

Om twee vliegen in één klap te slaan, wijst de politica naar een milieubelasting op e-commerce. “Willen we onze eigen Vlaamse klimaatdoelstellingen in 2030 halen, moeten we nu denken, durven en doen want ieder virtueel winkelmandje belandt finaal op de ecologische pof.”

Concreet wil Remen de nieuwe taks baseren op de onlinebetaalsysteem, die de transacties verwerken. "Op basis van de transactie kan dan de heffing berekend worden. Zo gaat het ook met de roerende voorheffing", verduidelijkt de N-VA-politica aan Belga.

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele benadrukt dat het niet om een partijstandpunt van N-VA gaat.