Verschillende Kringwinkels in Vlaanderen worden overstelpt met spullen waardoor ze onvoldoende plaats hebben om deze nog te stockeren. De winkels roepen consumenten daarom op om voorlopig geen spullen meer te doneren en aanvaarden bovendien geen schenkingen meer op zaterdag. Dat schrijft De Standaard. 

Aangezien mensen door de lockdown verplicht thuis moesten blijven en daardoor meer tijd hadden, hebben velen er handig gebruik van gemaakt om hun huis op te ruimen. Goed voor talloze dozen vol herbruikbare spullen, die vervolgens in de afgelopen weken massaal naar de Kringwinkels werden gebracht om ze er een tweede leven te geven. Goed idee, vinden ook de Kringwinkels, was het niet dat ze sinds hun heropening overrompeld worden waardoor ze niet langer plaats hebben om de binnengebrachte spullen te stockeren. 9 Antwerpse Kringwinkels krijgen immers bijna dagelijkse het dubbele aantal kilo’s binnen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar: 35 ton in plaats van 15 ton. Een probleem dat trouwens in veel Kringwinkels opduikt. En dan is er nog een bijkomstige moeilijkheid: doordat de social distancing-regels gerespecteerd moeten worden draaien veel Kringwinkels nog niet op volle kracht, waardoor het veel langer duurt eer alle spullen gesorteerd, gekuist en eventueel hersteld zijn.

Daarom trekken de Kringwinkels nu aan de alarmbel en roepen ze consumenten op om nog even te wachten met het binnenbrengen van hun spullen. Om hun woorden kracht bij te zetten mogen klanten voorlopig geen spullen meer doneren op zaterdag, de drukste dag van de week. “Dat is een drastische, maar broodnodige beslissing. De vorige weken kregen winkels hun poort aan het einde van de dag amper nog toe door de massa aan goederen”, vertelt Louise Vrints, marketingverantwoordelijke van De Kringwinkel Antwerpen, aan De Standaard. En dat is niet de enige maatregel die de Kringwinkels nemen. Zo werken ze ook met een online reservatiesysteem met tijdsloten om de toestroom naar de winkels in te perken. 

Het stockageprobleem is echter een ander paar mouwen. Daarom roept Herwin, de koepel voor sociale circulaire ondernemers waartoe de Kringwinkels behoren, de Vlaamse overheid en lokale besturen op om tijdelijk extra steun te bieden in de vorm van extra opslagplaatsen. “Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat er nergens spullen verloren gaan, wat goed is voor het klimaat en onze samenleving. Door de impact van corona is er meer dan ooit nood aan kwalitatieve en betaalbare goederen”, verklaart Joren Verschaeve, beleidsmedewerker bij Herwin, aan de krant. Afwachten dus of er snel gehoor zal gegeven worden aan die oproep, al geeft Aalst alvast het goede voorbeeld.