ING België heeft een grote herstructurering aangekondigd: er verdwijnen de komende vijf jaar maar liefst 3.500 jobs bij het bedrijf. De bank wil ook nog maar 650 van de meer dan 1.200 filialen openhouden. Dat heeft ING zelf bekend gemaakt.

Tussen nu en 2021 gaat ING België 3.500 voltijdse jobs schrappen, waarvan maximaal 1.700 medewerkers ontslagen zouden worden. Verder rekent de bank op natuurlijke afvloeiingen, een manier waarop dit jaar al 350 VTE werden geschrapt. De procedure voor collectief ontslag werd ondertussen al opgestart. ING zegt in een persbericht “de tewerkstelling aan te passen aan de nieuwe vereisten van de markt.”

“Deze ochtend hebben wij tijdens een Ondernemingsraad onze ambitie aangekondigd om de toekomst van ING België als een solide en vooruitstrevende bank te vrijwaren, waarbij wij willen inspelen op tal van uitdagingen zoals: toenemende digitalisering, veranderend consumentengedrag, lage rente, strenge regelgeving, hoge bankheffingen, de uitdagende concurrentie en nieuwe technologieën. Als CEO is het mijn verantwoordelijkheid te vrijwaren dat ING België een gezonde bank blijft,” legt CEO Rik Vandenberghe uit.

België en Nederland integreren

ING België wil evolueren naar één geïntegreerd bankplatform samen met ING Nederland, alsook de activiteiten van dochterbank Record Bank integreren. Zo wil de bank schaalgrootte te creëren en tegelijkertijd 550 miljoen besparen. 

“Het gaat hier om het delen van eenzelfde IT- en operationele infrastructuur en commerciële harmonisatie van diensten en producten. ING België wenst gebruik te maken van de sterke digitale en omni-channel expertise van ING Nederland,” klinkt het.

Vlakkere structuur

ING wil ook een meer “agile” bedrijf worden, zoals de Spotify's en Googles van deze wereld. België moet daarbij het voorbeeld van ING Nederland volgen en “een performante, ondernemende en zelfsturende organisatie” worden. Iets wat ING België nu ook wil introduceren door een veel vlakkere, minder hiërarchische organisatie op te zetten, waarbij werknemers de autonomie, flexibiliteit en bijhorende verantwoordelijkheid krijgen om op een efficiëntere en ondernemende manier samen te werken in multidisciplinaire teams.

Door de herstructurering zou ook de helft van de fysieke kantoren van ING in ons land sneuvelen. De bank wil nog maar 650 van de huidige 1.245 (incl. Record Bank) kantoren willen openhouden. De bank overweegt te transformeren naar “een netwerk van voornamelijk zelfstandige agenten met betere openingsuren” en te knippen in de schakels voor het klantencontact (geen doorverwijzingen tussen banken en callcenters). Toch zal de "klantenondersteuning naar een hoger niveau" getild worden en zal de schaalgrootte van het kantorennetwerk volgens ING niet verkleinen.

 

Digitaal

Met al deze maatregelen, die kaderen in ING's internationale hervormingsplan “Accelerating Think Forward”, breekt ING met het traditionele bankieren en zet het volop in op digitaal. 

 

Impact retail

Volgens Pierre-Alexandre Billiet, CEO van Gondola Group, zal de herstructurering bij ING ook een impact hebben op de Belgische retail. "Ten eerste is er natuurlijk het verlies aan koopkracht door de duizenden jobs die op de tocht staan, maar er is ook een impact op het winkellandschap. De bankensector is de sector met de grootste negatieve groei in winkelpunten, ze zijn al sinds 2012 kantoren aan het sluiten. Dat ING er nu in één klap 650 wil schrappen, zal zich laten voelen in de winkelstraten. Al is het zo dat de banken nooit in winkelcentra of -straten aanwezig zijn, maar eerder in dorpskernen."