Beveiligingsfirma G4S wil (mobiele) bankkantoren openen in het Verenigd Koninkrijk en vijf Europese landen, waaronder België. Daarmee wil het bedrijf in het gat stappen dat de banken achterlaten door massaal filialen te sluiten.

G4S is als één van de grootste beveiligingsbedrijven ter wereld vooral bekend van zijn bewakingsagenten en gepantserde geldtransporten, maar het bedrijf verzorgt ook cashbehandelingsmachines en de uitbating van geldautomaten. G4S wil nu haar financiële dienstverlening uitbreiden met het openen van bankkantoren. In deze, bijvoorkeur mobiele kantoren, zouden klanten van verschillende banken terecht kunnen voor cash handelingen en stortingen van verschillenden.

Logische stap

“We willen in het gat stapen dat de banken achterlaten”, zegt Europees topman Graham Levinsohn in de Brits krant The Financial Times. “Het grote aantal sluitingen van filialen toont aan dat de banken niet meer willen dat bankbediendes zelf cash tellen in de bank. Het is voor hen niet meer economisch om ‘brick & mortar’-filialen te blijven uitrusten met personeel, maar voor ons is het wel een logische stap.”

De vraag blijft of de banken ervoor staan te springen om zulke kantoren “te delen”. “In het verleden waren ze er niet happig op, omdat ze nog altijd afhangen van hun fysieke vestigingen voor marketing en sales”, schrijft de Britse zakenkrant. 

In gesprek

De G4S-topman zegt dat zijn bedrijf momenteel in gesprek is met de grootste banken in het VK, Nederland, Cyprus, Griekenland, Ierland en België. Bij G4S België wou men enkel bevestigen dat er wordt gedacht aan het uitbaten van selfbankkantoren in opdracht van banken.