Het systeem van de flexi-jobs moet uitgebreid worden naar bakkers met een verbruikszaal en slagers die ook catering doen. Dat vindt staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude Philippe De Backer. Hij wil deze gerichte bijsturing van het systeem in de komende weken binnen de regering bespreken. Unizo gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt steunt hem daarin.

Bakkers met een verbruikszaal en slagers die ook catering doen zijn door de fiscale wetgeving vanaf 25.000 euro omzet per jaar aan dergelijke diensten verplicht om een witte kassa te installeren. In tegenstelling tot de horeca kunnen ze vandaag echter geen gebruik maken van het systeem van de flexi-jobs. Om zijn stelling in de aandacht te brengen, ging De Backer vandaag aan de slag achter de toog van bakkerij DelRey en beenhouwerij Michielsen in Antwerpen.

 

Flexi-jobs

Het systeem van de flexi-jobs bestaat al sinds eind 2015. Het principe is eenvoudig: wie al ergens minstens vier vijfde werkt, kan onbelast en onbeperkt gaan bijverdienen in de horeca. Ondertussen zijn er meer dan 20.000 mensen die dat doen. De maatregel wordt door de sector gesmaakt. Vooral de kleine horecazaken maken ervan gebruik.

Bakkers met een verbruikszaal en slagers die ook traiteursdiensten aanbieden, kunnen van het systeem niet genieten omdat ze onder een ander paritair comité vallen dan de horeca. Er zijn in België een paar duizend bakkers en slagers die met deze nevenactiviteit meer dan 25.000 euro omzet draaien en die dus verplicht zijn om een witte kassa te gebruiken. De Backer vindt dat niet logisch en wil daarom de situatie op korte termijn gelijkschakelen.

Piekmomenten

Volgens de staatssecretaris is het systeem van de flexi-jobs niet alleen gunstig voor de mensen die een netto centje willen bijverdienen, maar ook en vooral voor de ondernemers. Ze kunnen hun piekmomenten opvangen tegen een betaalbaar sociaal tarief. Ook in verbruikszalen en de catering zijn er piekmomenten. Daarom wil hij een gerichte bijsturing van het systeem in de komende weken binnen de regering bespreken.

De Backer wil zelfs verder gaan. Hij is voorstander van een algemeen regime dat mensen toelaat om onbelast en onbeperkt bij te verdienen als ze dat willen, niet alleen bij bakkers en beenhouders, maar ook in de handel. “Op termijn moeten we het systeem ook uitbreiden naar andere arbeidsintensieve sectoren”, zegt hij.

Overigens zijn Bakkers Vlaanderen en Unizo vragende partij voor die uitbreiding. Volgens van Eetvelt vormen de flexi-jobs een mooi voorbeeld van hoe het anders, beter en eenvoudiger kan. “Het gemiddeld ‘bijverdienste’-bedrag van de huidige flexi-jobbers in de horeca – zo’n 200 euro per maand – toont overigens duidelijk aan dat de flexi-jobbers niet in de plaats komen van het vaste personeel, maar vooral worden ingeschakeld om pieken op te vangen”, zegt hij.