De FILAO-fabriek, de eerste geïntegreerde recyclagefabriek voor petflessen in België, zal het mogelijk maken om ongeveer 70% van de petflessen die in ons land in de blauwe afvalzakken worden gedeponeerd te recycleren via vijf pmd-sorteercentra. Het project is het resultaat van een samenwerking tussen Sources ALMA en Veolia, met de medewerking van Fost Plus en gesteund door het Waalse Gewest.

Wat recycling betreft mag de FILAO-fabriek in Charleroi gerust een pionier genoemd worden. Dit ultramoderne centrum, dat al enkele maanden operationeel is en in september officieel werd ingehuldigd, recycleert niet minder dan 40.000 ton petflessen per jaar, of ongeveer 70% van de petflessen die in het hele land in de blauwe zakken worden ingezameld. De gerecycleerde flessen zijn afkomstig uit vijf pmd-sorteercentra in België, dankzij een partnerschap met Fost Plus, de organisatie die de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België voor haar rekening neemt. De FILAO-fabriek is het resultaat van een samenwerking tussen Sources ALMA, een van de grootste Europese producenten van bronwater en natuurlijk mineraalwater, en Veolia, dat wereldleider is in milieudienstverlening. Het project geniet tevens de steun van het Waalse Gewest. De ingezamelde flessen worden verwerkt, gesorteerd en mechanisch ontdaan van labels en afsluitdoppen. Daarna worden ze vermalen tot kleine vlokken, gewassen en verwerkt tot gerecycleerd plastickorrels die geschikt zijn om in contact te komen met voedingsmiddelen en gebruikt worden om nieuwe flessen te maken voor de Belgische markt. De bijproducten – doppen en andere materialen – worden eveneens gerecycleerde. Het volledige door FILAO ontwikkelde proces zal niet minder dan 120.000 ton CO2 per jaar besparen.

‘‘Belgische retailers kunnen vanaf nu in korte keten recycleren’’

“Dankzij de FILAO-fabriek kunnen we garanderen dat 100% van de flessen die we op de Belgische markt brengen van recyclage afkomstig is”, benadrukt Luc Baeyens, CEO van Sources ALMA, samen met Veolia de initiatiefnemer van het FILAO-project. Hoewel het gebruik van flessen uit gerecycleerd plastic heel gangbaar is in België en elders, was de korte keten-methode dat vooralsnog niet. Voordat de FILAO-fabriek in gebruik werd genomen, werden de flessen naar recyclingcentra in landen als Frankrijk, Duitsland en soms nog veel verder weggestuurd. “Dankzij de FILAO-fabriek zal een Belgische distributeur kunnen aantonen dat hij zijn flessen lokaal recycleert en dat hij voldoet aan de Europese normen of deze zelfs overtreft”, voegt Luc Baeyens hieraan toe. “Vandaag moet een fles minstens 25% gerecycleerde pet bevatten, en deze minimumnorm moet stijgen tot 30% tegen 2030. Dankzij deze fabriek kunnen we tot 50% gerecycleerde pet halen.” “We staan, binnen het kader van de markteconomie, ook open voor partnerschappen met andere bedrijven om het gerecyclede pet te gebruiken dat door FILAO wordt geproduceerd”, legt Damien Colette, country director Benelux Sources ALMA en voorzitter van FILAO’s raad van bestuur, uit.

FILAO
©

FILAO

Eveneens met het oog op duurzaamheid heeft FILAO 12.000 m² fotovoltaïsche zonnepanelen laten installeren, die ongeveer 20% van de energiebehoefte van de fabriek dekken, en beschikt de fabriek over waterzuiveringsinstallaties om het water zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts van het recyclingproces te behandelen. Het recyclageproces verbruikt ook aanzienlijk minder water, dankzij bijvoorbeeld de droge sorteerfase aan het begin van de verwerkingsketen. De ingebruikname van de FILAO-fabriek was daarom in zekere zin de ontbrekende schakel in het creëren van een volledig circulaire natuurlijke mineraal- en bronwatereconomie in België.

Sources ALMA, marktleider in België

Sources ALMA is een van Europa’s toonaangevende bottelaars en marktleider in Frankrijk en België. Dit familiebedrijf heeft naam gemaakt in de productie van bronwater, natuurlijk mineraalwater en dranken met zijn merken Cristaline, St Yorre, VICHY Célestins Rozana, Mont Blanc, enzovoort. Het bedrijf zet zich al meer dan 30 jaar in om de ecologische voetafdruk van zijn activiteiten te verkleinen, onder meer door het gewicht van zijn verpakkingen te verminderen. In 2009 besloot het de sector van gerecycleerd plastic te betreden door twee recyclingfabrieken op te zetten in Frankrijk (Roxpet Lesquin in Noord-Frankrijk en Roxpet Centre in Saint-Yorre in 2021), en nu dus een derde met de onlangs in gebruik genomen FILAO-fabriek in Charleroi.

Meer info?

Voor meer informatie over Sources ALMA:
www.sources-alma.com

Klik hier!