De federale ministers David Clarinval (MR) en Pierre-Yves Dermagne (PS) hebben woensdag een ontmoeting gehad met een aantal ondernemersorganisaties. Die brachten hen op de hoogte van hun grieven over franchisecontracten in de retail, en in het bijzonder over die van Delhaize en Intermarché . “Als bepaalde clausules oneerlijk blijken te zijn, zullen er maatregelen worden genomen”, aldus Clarinval.

De ministers van Zelfstandigen David Clarinval (MR) en van Economie en Arbeid Pierre-Yves Dermagne (PS) hadden woensdag een ontmoeting met vertegenwoordigers van UCM, Unizo, Buurtsuper en Aplsia. Tijdens die vergadering hebben de vertegenwoordigers hun bezorgdheid geuit over het gebrek aan evenwicht in de contracten tussen franchisegevers en franchisenemers, met name de contracten die Delhaize en Intermarché voorstellen als onderdeel van hun uitgebreide franchiseplannen. In een gezamenlijk persbericht na de vergadering verklaarden de twee federale ministers dat ze bereid waren om "de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat commerciële relaties en praktijken in de sector op een evenwichtige manier verlopen".

David Clarinval kondigde aan dat hij de verschillende clausules in de franchisecontracten in kwestie zal analyseren. "Als bepaalde clausules oneerlijk blijken te zijn, zullen er maatregelen worden genomen om situaties die specifiek zijn voor commerciële partnerschapscontracten in de foodretail beter te reguleren. Om dit te bereiken, zullen bepaalde praktijken beter moeten worden gereglementeerd om een evenwicht te garanderen tussen de commerciële partners die een franchiseovereenkomst ondertekenen”, reageert hij. Pierre-Yves Dermagne wijst er daarnaast op dat hij op het punt staat een voorstel in te dienen om het toepassingsgebied van paritaire comités in de retail te wijzigen. "Sommige werkgevers maken hier misbruik van om de lonen en arbeidsvoorwaarden te verlagen (...) Dat is onaanvaardbaar", betreurde hij vorige week. De minister van Economie en Arbeid heeft de sociale partners onlangs ook een wetsontwerp voorgelegd om de bescherming van werknemers bij herstructureringen te verbeteren, of het nu gaat om massaontslagen of de uitbesteding van activiteiten.

"De nieuwe contracten leggen alle risico's bij de zelfstandigen"

De volgende stap bestaat nu uit het oprichten van een werkgroep die als taak zal hebben alle grieven van de ondernemersorgansiaties tegen de nieuwe franchisecontracten, en in het bijzonder die van Delhaize, op een rijtje te zetten. "Hoewel Delhaize beweert dat haar nieuwe contracten transparanter zijn, vinden wij dat ze vooral restrictiever zijn", verklaart Pascal Niclot, voorzitter van Aplsia. "En het is onze rol als federatie om onze leden te waarschuwen dat deze contracten een aantal punten bevatten die we problematisch vinden, of zelfs onrechtmatig. Laten we niet vergeten dat deze nieuwe contracten niet alleen betrekking hebben op de geïntegreerde winkels die gefranchiseerd zullen worden, maar ook op alle toekomstige contractverlengingen voor andere geaffilieerden."

Pascal Niclot stoort zich vooral aan twee punten in dit dossier. "Ten eerste zijn wij van mening dat de nieuwe contracten over het algemeen alle risico's bij de zelfstandigen leggen. En ten tweede betreuren we het feit dat Delhaize weigert om met ons te praten, of zelfs met politici. Delhaize was bijvoorbeeld uitgenodigd voor de vergadering met de ministers Dermagne en Clarinval, maar wilde niet aanwezig zijn. Dat is des te spijtiger omdat we in deze kwestie bondgenoten hadden kunnen zijn, wat ongetwijfeld voor meer stabiliteit zou hebben gezorgd", reageert hij. De voorzitter van Aplsia verzekert ons echter dat zijn organisatie niet de confrontatie wil aangaan met Delhaize. "We vragen gewoon om als federatie gehoord te worden. We zijn geen vakbond, maar we vertegenwoordigen wel een groep zelfstandigen. Als Delhaize weigery naar ons te luisteren, wat moeten we dan doen? Ongetwijfeld zullen we geen andere keuze hebben dan de juridische weg te bewandelen." Pascal Niclot vreest vooral dat Delhaize op langere termijn zal gevolgd worden door anderen. "Als Delhaize erin slaagt om haar contracten op te leggen, zullen andere retailers zeker volgen met gelijkaardige contracten. Daarom geloven wij dat dit nadelig zou zijn voor de toekomst van onze sector. Het is allemaal goed en wel om te zeggen dat de oplossing voor de toekomst van de kleinhandel van de zelfstandige kan komen, en bij Aplsia zijn we daar uiteraard van overtuigd, maar op een bepaald moment moet je de zelfstandige naar zijn waarde schatten. Het is een ding om ze te vertellen dat ze ambassadeurs van het merk zijn, maar dan moet je ze ook de bevoegdheden van een ambassadeur geven ..."