De federale minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne, bereidt een voorstel voor om het toepassingsgebied van de paritaire comités in de distributiesector te wijzigen. “Bepaalde werkgevers profiteren nu van de verschillen om de loon- en arbeidsvoorwaarden af te bouwen en collectieve onderhandelingen te vermijden. Dat is onaanvaardbaar”, klinkt het.

"Ik had de sociale partners van de sector gevraagd om te werken aan een harmonisatie van de paritaire comités. Helaas lijken de discussies vast te lopen", vertelde Pierre-Yves Dermagne donderdag tijdens de plenaire vergadering van de Kamer. De minister van Economie werd door een aantal parlementsleden aan de tand gevoeld naar aanleiding van de goedkeuring door de directie van Delhaize van het steunplan voor werknemers in winkels die gefranchiseerd zullen worden, ondanks de weerstand van de vakbonden. "Zoals de wet me toestaat, zal ik in de komende dagen een voorstel indienen om het toepassingsgebied van de paritaire comités in de sector te wijzigen", vervolgt Pierre-Yves Dermagne. "De huidige definitie van de verschillende bevoegdheidsgebieden is niet deugdelijk en leidt tot oneerlijke concurrentie ten koste van de werknemers. Sommige werkgevers profiteren hiervan om de lonen en arbeidsvoorwaarden te verlagen en collectieve onderhandelingen te vermijden. Dat is onaanvaardbaar. Ik zal mijn voorstel dan ook voorleggen aan de sociale partners, zoals ik wettelijk verplicht ben te doen, en ik hoop snel hun advies te krijgen.”

Colruyt eindelijk gehoord?

De kwestie over de ongelijke lonen en arbeidsvoorwaarden tussen de paritaire comités, en hun hypothetische harmonisatie, is niet nieuw. De aankondiging van Delhaize dat het al zijn 128 geïntegreerde supermarkten zou franchiseren, heeft de kaarten in dit debat opnieuw geschud en het een nieuwe dimensie gegeven. Naarmate het aantal retailers dat vasthoudt aan het geïntegreerde model kleiner wordt, neemt de concurrentie van franchisenemers toe. In maart luidde Colruyt de alarmbel in een brief aan minister Dermagne. "Wij zijn als Belgische retailer bezorgd over de verscheidenheid aan paritaire comités die er vandaag is”, zei de retailer toen. “Als familie van bedrijven met zowel geïntegreerde (Colruyt Laagste Prijzen, OKay..) als zelfstandige (Spar) formules, pleiten we voor een sterke vereenvoudiging van het landschap van paritaire comités in de handel. De essentie voor ons als bedrijf is te komen tot een fair concurrentielandschap van loon- en arbeidsvoorwaarden waarbij voor beide formules plaats is en blijft, én tegelijkertijd misbruik tegengegaan wordt.”

"Het is onhoudbaar"

En donderdag stelde de nieuwe CEO van Colruyt, Stefan Goethaert, de ongelijkheden tussen de paritaire comités opnieuw aan de orde tijdens de algemene vergadering van de groep. "Wij blijven voorstander van verschillende stelsels: voor zelfstandige en geïntegreerde winkels. Maar dan op een goede manier", reageerde hij in De Tijd. "De loonverschillen kunnen tot 30 procent bedragen voor identiek dezelfde job. Dat is niet houdbaar. De regering kan zeker een initiatief nemen om dit op te lossen. Het oneigenlijke gebruik van de loonstelsels moet worden aangepakt." Dit initiatief komt er de komende dagen aan. Het valt nog af te wachten of het de verschillende sociale partners zal overtuigen. We kunnen ons ook terecht afvragen of het niet een beetje laat is, gezien het feit dat de voorstanders van het geïntegreerde model steeds meer de uitzondering worden in het Belgische winkellandschap...