- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
De Europese Commissie is tot een akkoord gekomen met Amazon over een geschil rond e-books. Brussel was van oordeel dat de webgigant de uitgevers oneerlijke voorwaarden oplegde op zijn e-bookplatform. Bepaalde clausules verstoorden de concurrentie. Amazon heeft er zich toe verbonden deze voorwaarden met uitgevers te wijzigen.
Medio 2015 startte de Europese Commissie een onderzoek naar de verkoop van e-books op Amazon. Volgens haar konden bepaalde eisen die aan de uitgevers worden opgelegd, niet door de beugel. Zo verplichte het bedrijf de boekenuitgevers om even gunstige of zelfs gunstigere voorwaarden te bieden dan aan concurrerende e-bookwinkels. Ook waren de uitgevers verplicht om informatie over gunstigere voorwaarden voor concurrenten door te spelen.
In januari ging Amazon ermee akkoord om de betwiste voorwaarden te wijzigen of te schrappen, om de Europese Commissie tegemoet te komen. Nu heeft deze beslist dat de finale versie van de verbintenis “een gepaste oplossing” vormt en de wijzigingen formeel aanvaard.
Boekenuitgevers die een contract afsloten volgens de vorige voorwaarden kunnen nu gerustgesteld zijn, omdat Amazon zich engageert deze niet toe te passen. Ook aanvaardt Amazon dat uitgevers hun contract met de Amerikaanse groep mogen ontbinden, als daarin een clausule staat over een lagere prijs dan de prijs op een gelijkaardige concurrerend platform. In een derde verbintenis zegt Amazon af te zien van dergelijke clausules in de nieuwe contracten met uitgevers.
Eurocommissaris Margarethe Vestager, die bevoegd is voor het concurrentiebeleid, zegt blij te zijn met de beslissing. De clausules die Amazon oplegde waren van die aard dat ze innovatie hinderden. “Zo kunnen we een eerlijkere concurrentie waarborgen op de Europese markt van de digitale boeken, die meer dan een miljard euro vertegenwoordigt”, zegt ze.
Deze verbintenissen van Amazon gelden minstens vijf jaar. Indien Amazon ze schendt, kan de Commissie een boete opleggen die kan oplopen tot 10 procent van de totale jaaromzet.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?