E-commerce gaat in Europa de komende vijf jaar zo hard groeien, dat de sector een diepe impact zal hebben op de supply chains, de logistiek faciliteiten en de vraag naar werknemers. Er zullen 200.000 extra werknemers nodig zijn om de orders in de distributiecentra te kunnen verwerken.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het logistiek vastgoedbedrijf Prologis, een van ’s werelds grootste ontwikkelaars van distributiecentra. Het deed een analyse op basis van data uit tien landen en tweehonderd leasetransacties in Europa over de afgelopen drie jaar. 

De onderzoekers hebben uitgerekend dat er de komende vijf jaar liefst 200.000 nieuwe werknemers nodig zullen zijn op de e-commerce locaties. Dat komt overeen met circa 100 banen per dag. Deze aangroei zal vermoedelijk echter niet netto zijn, vermits in de traditionele handel en magazijnen er jobs verloren zullen gaan, maar daar gaat het rapport niet dieper op in.

Wel stelt het dat het onzeker of de e-fulfillmentbedrijven de gepaste werknemers zullen vinden. “Voor hun distributiecentra zoeken online retailers voor werknemers die meer gespecialiseerd zijn dan zij die in meer traditionele magazijnen werken. Het zal tevens vooral buiten de steden moeilijk zijn om de goede werknemers te vinden,” aldus Dirk Sosef, directeur Research van Prologis Europa..

15 miljoen m²

Uit het rapport blijkt tevens dat voor elke miljard euro meer omzet aan e-commerce transacties, er 77.000 m² vloerruimte extra nodig is voor opslag en verwerking van de orders. Het voorspelt dat over de vijf komende jaren, de sector van de e-commerce met 200 miljard euro zal groeien. Dit betekent dat er in die periode dus liefst 15 miljoen m² aan logistieke faciliteiten nodig zullen zijn om de groei in verkoop- en vervoervolumes te kunnen opvangen.

Op basis van de huidige cijfers voorspelt het rapport dat de meeste vraag zal gaan naar logistieke gebouwen tot 40.000 m², maar ook dat een kwart van de distributiecentra meer dan 75.000 m² groot zullen zijn. Voor dergelijke gebouwen zijn in België de vestigingsplaatsen schaars.

Hotspots

In het Prologis-rapport wordt België overigens niet vermeld in de huidige en toekomstige hotspots voor e-fulfillment. 

Het rapport bevestigt dat de meeste vraag naar vestigingsplaatsen voor e-fulfillmentcentra zich in Europa’s drie grootste e-commerce markten voordoet: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Maar ook Polen, Tsjechië en Nederland zijn huidige hotspots.

De grootste groei van de vraag naar e-fulfillment vastgoed wordt nog steeds verwacht in die drie grootste Europese e-commerce landen. Twee derde van de nieuwe e-fulfillmentcentra zullen daar gebouwd worden. Maar ook in de drie andere hotspots zal de vraag met 5 à 10% per jaar groeien.