Bagfactory wil met zijn unieke herbruikbare Eco-Cent draagtas ook de retailwereld in ons land veroveren. De lijst met troeven van deze non-woven tas lijkt wel eindeloos. “De publieke opinie pikt het almaar minder dat retailers nog plastic tassen aanbieden. Onze tas kun je keer op keer hergebruiken en uiteindelijk integraal bij het PMD-afval sorteren”, zegt Wim Pelgrims van Bagfactory.

Sinds 2021 geldt binnen de EU een nieuwe wetgeving rond het gebruik van plastic wegwerpzakjes. Het doel is om deze niet-duurzame tasjes – ‘goed’ voor een toptienplaats op de lijst met zwerfvuil – een abrupte halt toe te roepen. Het plastic kan in principe eeuwen in de natuur rondzwerven, alvorens helemaal te zijn afgebroken. Hoe dan ook belanden ze zo vroeg of laat in de voedselketen van mens en dier. “De plastic tas is niet meer van deze tijd, maar wordt zelfs na de invoering van de nieuwe Europese richtlijnen nog steeds aangeboden aan sommige kassa’s”, weet Wim Pelgrims, sales representative voor de Benelux en Frankrijk bij Bagfactory.

Het Litouwse bedrijf Bagfactory voert sinds 2015 een queeste naar de meest duurzame alternatieven voor wegwerptasjes. Hun meest recente innovatie is ronduit uniek: de Eco-Cent Bag. Deze herbruikbare tas is al helemaal ingeburgerd bij verschillende retailers over gans Europa en wil nu ook in onze contreien verder voet aan wal zetten. “We produceren nu al tussen de 10 en 15 miljoen Eco-Cent Bags per maand”, schetst Pelgrims. “Het materiaal van de tassen staat helemaal op punt dankzij onze samenwerking met de universiteit van Kaunas. We produceren de tassen volautomatisch, aan een snelheid van 150 tassen per minuut. Zo kunnen we de Eco-Cent Bag aan een concurrerende prijs aanbieden, zelfs in vergelijking met PE- of papieren zakken.”

Monomateriaal

De Eco-Cent Bag heeft troeven bij de vleet om mee uit te pakken. Drie R’en - Reduce, Reuse en Recycle – dienen als steunpilaren voor deze milieuvriendelijke tas. “Het materiaal van de tas is lichter dan de meeste papieren draagtassen voor eenmalig gebruik en zelfs lichter dan de traditionele plastic draagtassen van +50 micron”, weet Pelgrims. “Ondanks het lichte gewicht is de tas getest om keer op keer tot 15 kilogram aan boodschappen te dragen. Geproduceerd uit een zachte stof die zeer buigzaam is, wordt de tas behandeld als een waardevol item in plaats van als een item voor eenmalig gebruik.”

“Tot 50 procent van de tas is gemaakt van gerecycleerd materiaal, wat voor een besparing op grondstoffen zorgt. Onze tas kan keer op keer hergebruikt worden. Omdat de tas slechts uit één monomateriaal is gemaakt, kan hij ook makkelijk voor honderd procent worden gerecycleerd via de PMD-zak, wanneer hij uiteindelijk toch het einde van zijn levensduur heeft bereikt. Qua duurzaamheid steekt onze tas er met kop en schouders bovenuit.”

Bagfactory
©

Bagfactory

Lokaal

De troeven van de Eco-Cent Bag beperken zich evenwel niet tot de Heilige Drievuldigheid van de drie R’en, gaat Pelgrims verder. “We produceren al onze tassen op Europese bodem, in onze eigen fabriek in Vilnius. Die lokale productie is een belangrijk aspect binnen ons ecologisch duurzame en sociaal verantwoorde productieproces. Het materiaal dat we gebruiken voor de Eco-Cent Bag bestaat ook in Azië. Maar wij hebben op meerdere vlakken het voordeel. De uitstoot van een containerschip van Azië naar Europa is een veelvoud van het gezamenlijke vrachtverkeer dat wij in Europa moeten afleggen. Onze logistieke lijnen zijn veel korter. In vergelijking met alternatieve herbruikbare tassen stoten wij zo de minste CO2 uit.”

De Bagfactory-fabriek in Vilnius draait bovendien voor honderd procent op hernieuwbare energie. “In ons tassenproductieproces gebruiken we milieuvriendelijke elektriciteit uit honderd procent hernieuwbare energiebronnen. Onze productie voldoet aan de vier belangrijkste criteria voor een circulaire economie en groene productie: schonere productieaanpak, gebruik van nichetechnologieën, vermindering van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en een minimale ecologische en sociale impact”, legt Pelgrims uit.

Waterbasis

Bagfactory wil retailers verder warm maken met deze duurzame manier van produceren en denken. “We kunnen het logo van retailers in één kleur op de tas bedrukken. Daarvoor gebruiken we milieuvriendelijke inkten op waterbasis, die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen van de EU. Dat heeft een groot voordeel naar recyclage toe. Het nadeel is wel dat we geen volledige tas kunnen bedrukken, want de tas absorbeert veel inkt. Bij een full colour-tas zouden die kleuren zich met elkaar gaan vermengen. Maar voor ons duurzaamheidsverhaal moeten we daaraan vasthouden”, legt Pelgrims uit.

Bagfactory

Wim Pelgrims van Bagfactory

©

Bagfactory

Wasbaar

De concurrentie van de Eco-Cent Bag bestaat uit de andere soorten draagtassen, zoals de plastic draagtas en klassieke katoenen tas. “Maar ons verhaal is echt uniek”, zegt Pelgrims. “Een papieren tas zal nog een stuk goedkoper zijn dan onze oplossing, maar de klant zal die maar één keer kunnen gebruiken. Dan heb je als retailer veel geld besteed aan een mooie bedrukking, maar staat het resultaat al snel bij het papierafval langs straat te blinken. Qua branding is dat toch niet wat je voor ogen hebt. Mensen gebruiken onze tassen ook voor andere zaken in het dagelijks leven. Retailers die daarmee werken, zien hun logo zo meer in het straatbeeld opduiken.”

Voor de consument is de Eco-Cent Bag ook een echt hebbeding, besluit Pelgrims. “Zo is de tas machinewasbaar in koud water. De mogelijkheid om de zak schoon te maken verlengt de levensduur en resulteert in een lagere belasting van het milieu. De tas is gecertificeerd voor gebruik in contact met voedsel, als secundaire verpakking. De Eco-Cent Bag is nog compacter dan een klassieke plastic zak, wat voor gebruiksgemak zorgt.”

Mindset

Bagfactory pleit dan ook voor een mindswitch bij de retailer. “De publieke opinie pikt het almaar minder dat retailers nog plastic tassen aanbieden. Die voldoen nog net aan de wetgeving om als herbruikbaar alternatief te gelden, maar in de praktijk verdwijnen ze al heel snel bij het afval. Die bewustwording bij de klant wordt almaar groter. Als retailer moet je daarin meegaan. Bovendien betaal je voor de klassieke plastic tas nog altijd een verwijderingsbijdrage. Onze tas valt daar helemaal buiten. Zo behaal je een extra economisch voordeel als retailer.”

Hoe wordt de Eco-Cent Bag gemaakt?

De non-woven stof van de Eco-Cent Bag wordt gemaakt door polymeren te spinnen met behulp van warmte en lucht. De resulterende lange pluizige draden worden vervolgens samengeperst tussen hete rollers, waardoor een flexibele maar stevige stof ontstaat, met een weefselachtige textuur.  De stof is zo ademend en levert een aangename look en feel af. Als grondstof wordt er maximaal gebruik gemaakt van gerecycleerd materiaal.

Voor meer informatie:

wim@bagfactory.eu
www.bagfactory.eu/eco-cent-bag/