Hypermarktketen Cora is van plan om 253 voltijdse contracten te schrappen in de komende vier jaar, op een totaal van 2.000 werknemers in de 7 winkels en het hoofdkantoor in België. Er zouden geen ontslagen zijn.

De vakbonden en het management bij Cora hypermarkten bereikten midden december een akkoord over het verminderen van het aantal personeelsleden en het introduceren van een nieuwe werkorganisatie, liet de vakbond CNE weten aan Belga, ter bevestiging van informatie die eerder was onthuld door het mediakanaal L-Post. Van de 2.000 werknemers die de retailer in België in dienst heeft, zullen er de komende vier jaar 253 voltijdse equivalenten (VTE) worden geschrapt, vertelde Elisabeth Lovecchio, vaste vertegenwoordiger van de christelijke vakbond, aan het persagentschap. De inkrimping van het personeelsbestand, die volgende maand begint, zal gebeuren door vervroegd pensioen en vermindering van de werktijd. In dit stadium worden er geen ontslagen verwacht. Volgens L-Post zullen de verschillende maatregelen de werkgelegenheid van 300 mensen verminderen, een aantal dat zou kunnen oplopen tot 600, voegt de krant eraan toe. In de overeenkomst staat ook dat het personeel niet langer betaald krijgt tijdens de pauzes. De onderhandelingen hebben echter niet geleid tot wijzigingen op het vlak van voordelen bij ziekte, maaltijdcheques of extra vrije dagen. Cora heeft momenteel zeven hypermarkten in België, in Anderlecht, Châtelineau, Hornu, La Louvière, Messancy, Rocourt en Sint-Lambrechts-Woluwe. Ze zijn allemaal verlieslatend, met een geschat totaal verlies van 15 miljoen euro per jaar, aldus L-Post. De keten heeft ook een hoofdkantoor in Heppignies. Zowel de winkels als het hoofdkantoor worden getroffen door het banenverlies, hoewel de verdeling nog niet bekend is.

De situatie mooier laten uitschijnen?

De aankondiging van Cora, dat deel uitmaakt van de louis delhaize-groep, komt in elk geval niet als een verrassing. Na de verkoop van Cora Roemenië, Cora en Match Frankrijk aan de groep Carrefour en Cora en Match Luxemburg aan E. Leclerc, verkocht louis delhaize in september 57 winkels van Match en Smatch aan Colruyt Group. Van de resterende 27 winkels van de twee ketens hadden er uiteindelijk 8 een koper gevonden (of waren daarmee bezig), terwijl de andere 19 hun deuren voorgoed zouden sluiten, zo vernamen we begin januari. Een inkrimping van het personeelsbestand bij Cora lijkt dus de weg van het minste kwaad voor de hypermarktketen, ook al vrezen de vakbonden dat het ingevoerde plan vooral zal dienen om de resultaten te verbeteren zodat de situatie er beter uitziet bij een mogelijke verkoop, aldus de website L-Post. "Ook al hebben we geprobeerd om een gemeenschappelijke basis te behouden, de onderhandelingen werden vaak op lokaal niveau gevoerd, wat ons doet vrezen dat het management een van de winkels wil verkopen", vertelde Elisabeth Lovecchio aan Belga, eraan toevoegend dat het management "zegt dat het alle winkels wil blijven uitbaten". Voor de vakbondsafgevaardigde bestaat er echter geen twijfel over dat "het 'alles onder één dak'-concept niet meer werkt", wat de moeilijkheden verklaart waarmee Cora en hypermarkten in het algemeen te maken hebben.