Comeos, de federatie van de handel en diensten, is teleurgesteld over de maatregelen die de regering Michel aankondigt in zijn zomerakkoord. Er is onder meer een versoepeling voorzien voor de regeling van nachtwerk, maar volgens Comeos is dat niet meer dan een loze maatregel.

Comeos betreurt de voorgestelde hervormingen van de regering Michel. “Een gemiste kans”, zegt Dominique Michel, CEO van Comeos. Het regeringsakkoord voorziet nochtans een versoepelde regeling voor nachtwerk, waar de sector al langer op aandringt. Concreet kan er vanaf 1 januari 2018 tussen middernacht en vijf uur ’s morgens gewerkt worden, via een cao met slechts één vakbond. Maar volgens Comeos is het een louter symbolische maatregel die geen enkele impact zal hebben. “De ondernemingen wensen in eerste instantie te kunnen werken tussen 20 uur en middernacht. Er is geen enkele maatregel in die richting genomen. Die aanpassing vergt nog altijd een verandering van het arbeidsreglement, waarvoor het akkoord van alle vakbonden heel vaak nodig is. Het wordt dus makkelijker om het personeel te laten werken om 3 uur ’s morgens dan om 22 uur ’s avonds, geeft Comeos aan. “De maatregel verandert niets”, zegt Dominique Michel. “Geen enkel bedrijf zal beginnen werken vanaf middernacht als er tussen acht uur ’s avonds en middernacht niets kan gedaan worden.”

Zondagwerk

Comeos heeft ook heel wat bedenkingen bij de regeling voor zondagswerk in het regeringsakkoord. Een schijnvertoning, luidt het. “Om zondagswerk mogelijk te maken, moet het arbeidsreglement aangepast worden. En ook daar is heel vaak het akkoord van alle vakbonden voor nodig. Dat leidt naar nergens.”

Flexi-jobs

Flexi-jobs worden uitgebreid naar de kleinhandel (PC 201, 202.01, 202, 311 en 312). Concreet betekent dit dat iemand die reeds elders 4/5 werkt, vanaf 1 januari 2018 nu ook voordelig zou kunnen bijklussen in de handel. “Voor kleine handelaars is dit positief, maar voor de grote ketens is dit praktisch onhaalbaar”, aldus Comeos. 

Geen loonkostenverlaging voor de handel

“Ondanks de recente beloften vanuit regeringskringen stellen we vast dat er geen enkele maatregel is genomen om de loonkosten in de handel te verminderen. De loonhandicap van 17 procent blijft bestaan, ondanks de taxshift”, aldus de handelsfederatie. “Op dit moment is één online aankoop op twee in het buitenland voorbereid. De louter symbolische maatregelen zullen daar niets aan veranderen”, aldus Dominique Michel.