iStock
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
iStock
Met Pasen voor de deur, een bijzonder goede tijd voor de chocoladeverkoop, staan de cacaoprijzen op de wereldmarkten op het hoogste niveau sinds bijna een halve eeuw.
In een jaar tijd is de cacaoprijs meer dan verdubbeld op de referentiemarkten van New York en Londen. Op de eerstgenoemde markt werd het termijncontract voor het 'bruine goud' dinsdagochtend verhandeld tegen ongeveer 5.500 dollar (5.100 euro) per ton, en op de laatstgenoemde tegen bijna 4.700 pond (ongeveer 5.500 euro). Je moet bijna een halve eeuw teruggaan om zulke hoge niveaus te vinden (5.379 dollar in New York in 1977). Hoewel de prijzen voor chocolade en chocoladeproducten in de winkel natuurlijk niet in dezelfde mate zijn gestegen, omdat andere artikelen en ingrediënten ook een impact hebben op de uiteindelijke prijs, zijn ze de afgelopen maanden wel degelijk sterk gestegen. Volgens gegevens van NielsenIQ zijn de prijzen voor chocoladeproducten tussen het najaar van 2022 en het najaar van 2023 met 9,1% gestegen (MAT W44 2023). In deze cijfers is nog geen rekening gehouden met de stijging van de cacaoprijzen in de afgelopen maanden, wat erop wijst dat de situatie op korte termijn waarschijnlijk niet zal verbeteren.
Verschillende factoren verklaren de huidige stijging van de cacaoprijzen. Terwijl de vraag naar cacao blijft groeien, heeft het aanbod het moeilijk om gelijke tred te houden. Onlangs nog werd West-Afrika, dat goed is voor meer dan 60% van de wereldwijde cacaoproductie, getroffen door zware regens gevolgd door droogte. Naast een gebrek aan zonneschijn heeft dit geleid tot de opkomst van ziekten in cacaoplantages, wat resulteert in lage opbrengsten. En de situatie zal waarschijnlijk niet snel verbeteren, want het weerfenomeen El Nino bedreigt ook de volgende oogsten met intense hitte en droogte. Alleen al in Ivoorkust wordt het aanbodtekort voor de huidige oogst geschat op 70.000 tot 100.000 ton, volgens schattingen die Bloomberg onlangs publiceerde. Als extra bonus zullen deze spanningen waarschijnlijk ook een groeiend aantal speculanten aantrekken, die op hun beurt de spiraal van stijgende prijzen verder zullen aanwakkeren.
Vorige week schatte Paul Davis, voorzitter van de European Cocoa Association, dat de prijzen zouden blijven stijgen tot 6.000 dollar per ton, eraan toevoegend dat "alle indicatoren momenteel in het rood staan". Analisten van Citigroup lieten een soortgelijke, maar nog verontrustender noot horen en zeiden dat de prijzen hoog zouden kunnen blijven tot de tweede helft van 2025 en zelfs de grens van 7.000 dollar zouden kunnen overschrijden. Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat hoge marktprijzen niet synoniem zijn met betere prijzen voor telers, die in bijzonder precaire omstandigheden blijven leven. In september vorig jaar werd de veldprijs voor de oogst van 2023-2024 in Ivoorkust, de prijs die rechtstreeks aan de cacaoboeren wordt betaald, door de lokale regering vastgesteld op 1 miljoen CFA-frank per ton gefermenteerde, gedroogde en gesorteerde cacao, omgerekend ongeveer 1.520 euro.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?