Mexico produceert bijna de helft van het aantal avocado’s wereldwijd. Het is dan ook meer dan normaal dat de Mexicaanse start-up Biofase zich specialiseert in de transformatie van avocadopitten.

Scott Manguia, student chemische technologie, besloot in 2013 om avocadopitten om te toveren tot rietjes en bestek. Uiteindelijk duurde het nog tot in 2016 vooraleer het eerste bestek, en vervolgens de rietjes, van de band rolden. De producten bestaan voor 60% uit polymeren van avocado’s. Het belang zit hem bij het recupereren van afval, maar ook bij de strijd tegen verspilling: de rietjes en het bestek op basis van avocadopitten breekt na 240 dagen af onder invloed van vochtigheid, warmte en de werking van micro-organismen. Vorig jaar werden de producten van Biofase uiteindelijk voor het eerst verkocht in Europa, meer bepaald in Frankrijk, Duitsland, Spanje en nu ook in België.

“Twee jaar geleden heb ik de producten van Biofase ontdekt tijdens een zakenreis naar Mexico”, verduidelijkt Guido Castelein, die de producten van Biofase in de Benelux verkoopt. “De start-up was al actief in Latijns-Amerika en Canada, maar nog niet in Europa.” Vandaag produceert Biofase maar liefst 130 ton producten in Mexico, waarvan 40% rietjes, en exporteert het zijn productie vanuit Mexico.

“We bereiden dit jaar een gamma voor de Belgische groothandel voor”

De rietjes van Biofase werden in november voor het eerst in België voorgesteld tijdens Horeca Expo in Gent en vielen erg in de smaak bij professionals. “Onze Biofase-rietjes worden momenteel enkel aangeboden aan de horeca omdat ze verkocht worden in bulk”, vervolgt Guido Castelein. De rietjes worden verkocht in 3 formaten: 14, 21 en 24 cm. De prijs? 2.000 rietjes van 14 cm voor 30,82 euro (zonder btw). Guido Castelein wil binnenkort ook met een aanbod komen voor de groothandel, voor de consument dus, met kleinere pakjes. De ondernemer wil bovendien binnenkort ook het Biofase-bestek importeren in België.

De markt van duurzame rietjes zou in de komende maanden exponentieel moeten groeien. De Europese unie heeft immers besloten dat het verboden is om plastic rietjes vanaf eind 2021 nog te verkopen. Dat geldt trouwens ook voor andere plastic wegwerpproducten. De alternatieven, zoals papieren of bamboe rietjes, bestaan al “maar het aanbod is nog vrij beperkt”, merkt Guido Castelein op. De Europese Unie zal bedrijven trouwens verplichten om recycleerbare plastic te gebruiken vanaf 2030. “Biofase geeft alvast het goede voorbeeld”, vertelt de ondernemer enthousiast. “Tegen eind dit jaar zullen de rietjes en het bestek van Biofase ook biocomposteerbaar zijn. 

#greenmonth

Gondola.be staat heel de maand februari in het teken van duurzaamheid. Geïnteresseerd in meer duurzaam nieuws?

Klik dan hier!
#greenmonth