In België steeg de inflatie de voorbije maand het sterkst van alle Europese landen. Vooral de stijgende voedingsprijzen dragen daartoe bij.

Lange tijd kon België de inflatie goed onder controle houden in vergelijking met andere Europese landen, maar in februari veranderde dat. Het inflatiecijfer in de Europese Unie bedroeg 2,6%, dat van België 3,6%, blijkt uit gegevens van Eurostat. Een maand eerder deed ons land het nog beter dan het Europese gemiddelde: 1,5% tegenover 2,8%. Het is voor het eerst in vijftien maanden dat de Belgische inflatie hoger ligt dan die van het Europese gemiddelde. Met de stijging – de sterktste in een maand tijd in de EU – komt België terecht in de groep landen waar de inflatie het hoogst is. Alleen in drie andere landen – Estland, Slovakije en Oostenrijk – was de inflatie de voorbije maand nog hoger. Inbuurlanden Nederland en Duitsland gingen de prijzen met 2,7% de hoogte in, in Frankrijk en Luxemburg met 3,2%. De inflatie steeg in België het sterkst van alle Europese landen (+2,1 procentpunt). In de meeste landen was er een daling. Ons land is samen met Estland en Spanje ook het enige land waar de inflatie tegenover augustus vorig jaar steeg.

Voeding draagt het meest bij tot de gestegen inflatie, iets wat cijfers van de Belgische statistische dienst Statbel eerder ook al uitwezen. Vooral vlees, groenten en fruit ­werden een pak duurder. De voedingsprijzen zijn goed voor bijna 14% van het totale inflatie­ cijfer. Ook restaurantkosten (13,6%), tabak (12%), huurprijzen (11,1%) en kleding (5,4%) leveren een aanzienlijke bijdrage. Toch zit de Belgische inflatie nog altijd boven het Europese gemiddelde als we voeding en energie uit de inflatie halen (4% tegenover 3,1%). Het is niet makkelijk om een verklaring te vinden voor de vaststelling dat de inflatie bij ons sneller stijgt dan in andere landen. Eén uitleg zou kunnen zijn dat bedrijven de kosten van de automatisdche loonindexering doorrekenen in de prijzen.