Gondola Academy Wim Hamaekers: “Het belang van de verpakking van je product mag niet onderschat worden”

Wim Hamaekers
Wim Hamaekers
Wim Hamaekers, medeoprichter van One Inch Whale, is spreker op het Shopper & Trade marketing congres van Gondola Academy. In zijn presentatie zal hij focussen op het belang van een geoptimaliseerde verpakking. "Doormiddel van (soms kleine) wijzigingen kan je impact hebben op de shopper."
Ik wil bijleren over hoe je impact kan hebben. Dus hoe je meer omzet kan creëren door (soms simpele) dingen te veranderen. Ik verwacht te leren hoe je door de shopper centraal te zetten in je retailstrategie, meer impact kan hebben op die shopper en dus meer verkopen kan genereren.
Ik ga het hebben over het product zelf en de verpakking waarmee het in het winkelpunt staat. Tegenwoordig is alles digitaal geworden en dus blijft enkel dit nog over als het enige fysieke asset dat bedrijven hebben. Bijgevolg moet die verpakking echt goed in orde zijn.
Ik zal uitleggen hoe Alpro zijn verpakkingsdesign heeft geoptimaliseerd doormiddel van Predictive Intelligence, Color Science en Consumer Feedback. Dit met als doel impact te hebben op de shopper en meer verkopen te genereren. Ik zal uit de doeken doen hoe je op een wetenschappelijk onderbouwde manier impact kan hebben op de consument, door middel van (soms kleine) wijzigingen aan de verpakking.
De retailmarkt heeft het momenteel bijzonder moeilijk. Als we kijken naar alles wat fast moving consumer goods betreft, dus packed goods, dan is die impact van het online gebeuren iets minder groot dan in andere sectoren zoals pakweg mode en elektronica. Retailers zijn daarom aan het uitzoeken hoe ze relevant kunnen blijven voor de shopper. Ze zoeken uit waarom klanten naar het winkelpunt komen en hoe ze daar kunnen op inspelen. Dat is een thema dat heel erg leeft.
Anderzijds is er de economische crisis, consumenten zijn wel degelijk op hun centen aan het letten. Dat zorgt voor een prijzendruk in de supermarkten en groei voor goedkope huismerken. Wij zijn ervan overtuigd dat merken via hun verpakking heel veel kunnen doen om enerzijds op te vallen en anderzijds een bepaalde sfeer of kwaliteit te belichten, waardoor mensen het product toch verkiezen boven dat van de concurrent. De cijfers tonen aan dat 60 procent van de shoppers een bepaald merk of product in het winkelpunt alleen maar op basis van kleur en identiteit al dan niet zullen kopen. Via inzichten uit de neurowetenschappen kan je consumenten dus in de richting van je product ‘nudgen’.
Dan kijk ik vooral naar digitalisatie, AI en datawetenschappen. Onder meer via social media wordt veel kennis verworven over de gebruikers, die kan gebruikt worden om AI content op maat van die persoon te maken. Zo krijg je een meer gepersonaliseerd aanbod en kan je een consument dus naar je product toe leiden. Voor marketeers is dat heel interessant, want de return on investment valt zeer goed te meten.
Door verpakkingen te optimaliseren qua visuele cues en zo meer impact te hebben op de hersenen van de consument. Dat kan zorgen voor vijf tot twintig procent meer verkopen. Je kan dus groei realiseren door je ervan bewust te zijn dat er nog heel veel gedaan kan worden in het fysieke winkelpunt.
Thomas Laureys
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?