Het comité van ministers heeft de voorbije nacht een akkoord bereikt over de hervorming van de arbeidsmarkt. Opvallende punten daarbij: de versoepeling van nachtarbeid in de e-commerce, betere bescherming voor koeriers van maaltijdleveranciers en de mogelijkheid om voltijds te werken in vier dagen tijd.

Na wekenlange onderhandelingen heeft de federale regering een consensus bereikt over de arbeidshervorming, kondigde minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne de voorbije nacht aan. “Hervorming van de arbeidsmarkt gevalideerd in de kern: concrete vooruitgang voor de werkers”, tweette hij even voor 3 uur in de morgen. “Recht op opleiding gebetonneerd, bescherming voor platformwerkers, betere combinatie werk/privé, maatregelen om werkgelegenheid te boosten.”

Vier dagenweek

De kern heeft een overeenkomst bereikt over een reeks maatregelen die meer flexibiliteit geven aan werknemers, met als meest opmerkelijke daarbij de mogelijkheid om een volledige werkweek te presteren in vier dagen tijd en te genieten van een bijkomende vrije dag. Het zal ook mogelijk zijn in een bepaalde week meer te werken en minder in de daaropvolgende week. Ook het recht op opleiding en begeleiding in het geval van ontslag maken deel uit van het akkoord. Ontslagen werknemers kunnen tijdens hun vooropzeg al een nieuwe job beginnen, terwijl outplacement versterkt wordt. De bedoeling is om nieuwe werkorganisaties en uurroosters uit te proberen. Daarna zullen de projecten door de sociale partners geëvalueerd worden. Het is een eerste belangrijke stap om bedrijven zich sneller te laten aanpassen.”

Koerierplatformen

Voor de koeriers van platformen zoals Uber en Deliveroo “garandeert het akkoord betere arbeidsvoorwaarden” en “duidelijkheid over hun statuut” aldus het kabinet van Dermagne. De werknemers genieten een betere bescherming bij risico’s op arbeidsongevallen, terwijl de statuten als zelfstandige en loontrekkende blijven bestaan, maar volgens criteria die misbruik moet vermijden. Volgens de regering moet het akkoord België toelaten om een werkgelegenheidsgraad van 80% te bereiken tegen 2030, terwijl dat vandaag 71% is, met grote verschillen tussen de verschillende regio’s.