Hendrik Vandamme, landbouwer en voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, is niet te spreken over het feit dat Colruyt voortaan landbouwgronden wil kopen. Hij vergelijkt het met het systeem waarbij de boer voor de kasteelheer werkte.

In een opiniestuk dat vandaag in De Standaard verscheen, uit Hendrik Vandamme zijn ongenoegen over het feit dat Colruyt een exploitatievennootschap opricht voor de aankoop van landbouwgronden. “Tegen de aankoop van de gronden kan weinig ingebracht worden, voor zover de gebruiker verder in alle vrijheid zijn velden kan bewerken. Wanneer, net zoals op de Colruyt-bioboerderij in de Westhoek (Zilverleen, nvdr) gebeurt, landbouwers zullen telen op commando uit Halle, hoeveel decennia worden we dan niet terug in de tijd gekatapulteerd? De boeren worden teruggezet naar de periode waarin de kleine pachter ten koste van hun eigenwaarde en zelfbeeld verplicht werd om te luisteren en te beven en te knikken voor de grondeigenaar.” 

“Een Agripartner-boer die op Colruyt-gronden als pseudozelfstandige aan de slag moet, dat is nieuw en neigt naar een gepimpte versie van wat ooit de relatie was tussen de kasteelheer en de grondgebruiker. Alleen ligt de kasteelhoeve in de verre Westhoek of ergens in de buurt van Brussel en zit de eigenaar met zijn rentmeester in Halle. Ik, met mijn boerenverstand, kan het nog steeds niet vatten. Mijn wrang gevoel wordt nog versterkt door wat, net als twee jaar geleden, ook nu wordt aangekondigd: dat Colruyt wil bepalen welke gewassen er worden geteeld. Daar knelt onvermijdelijk het schoentje voor dit 'nieuwe verdienmodel' of het 'samenwerkingsmodel van de toekomst', zoals deze evolutie genoemd wordt. Dit is niet het nieuwe verdienmodel waar wij als Vlaamse land- en tuinbouwers op zitten te wachten.”