Vanaf nu mogen filet d’Anvers van het rood ras van West-Vlaanderen, Houtlandse koffie, gekapte vloerpistolet, West-Vlaamse splitwafels en Poperingse mazarinetaart zich toevoegen aan de lijst met erkende streekproducten. De 6 Vlaamse lekkernijen, die op traditionele wijze gemaakt zijn, komen allemaal uit West-Vlaanderen.

Drie maal per jaar komt de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten samen om de erkenningsaanvragen voor traditionele Vlaamse streekproducten door te nemen. De uiteindelijke toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van VLAM. De eerste ronde van 2018 levert nu zes erkenningen op. Daarbij zijn ze alle afkomstig uit West-Vlaanderen, meer bepaald 4 uit Oostende en omstreken.

Gekapte vloerpistolet

Witte broodjes zijn van alle tijden en vind je overal. Toch is de gekapte vloerpistolet net dat tikkeltje anders. “De gekapte vloerpistolet is een rond broodje met een kap in het midden, heeft mooi wit kruim en is krokant gebakken in een hete oven met stenen vloer”, valt er op de beschrijving te lezen. Een typisch Belgisch product met een typisch Belgische naam.

Luc David van Bakkerij Decock uit Oostende is erg fier op zijn op vloer gebakken pistolets en voelt zich dan ook vereerd dat zijn product het erkenningslabel van streekproduct krijgt toegewezen.“Wij bakken op vloer omdat de vloer de warmte veel beter behoudt, zodra de pistolet in contact komt met de steen wordt hij dichtgeschroeid. Hierdoor krijgen we de unieke smaak : alle smaken worden onmiddellijk vastgezet binnen een bruine, krokante en knapperige korst”, aldus David.

 

Filet d’Anvers van het rood ras van West-Vlaanderen

Een ander nieuw streekproduct is de filet d’Anvers van het rood ras van West-Vlaanderen. Het product kent een lange geschiedenis en werd aan de kust bereid met het lokale rood ras van West-Vlaanderen.

Deschildre Streekproducten uit Oostende knoopt opnieuw aan bij de traditie. Het gaat voor hen op de eerste plaats over de smaak van het vlees en minder om de kruiding. Filet d’Anvers is de spier van het muisstuk van het rund. Het wordt gezouten en nadien gepekeld. In West-Vlaanderen roken ze het vervolgens vrij licht.

Houtlandse koffie

In 1957 nam de familie Hanssens het domein ‘het Torenhof’ over dat onder meer een koffiebranderij bezat. Ondertussen heeft het bedrijf naam gemaakt met zijn uitgebreide koffiegamma. Dessert is daarbij de meest typische koffiesmaak die het dichtst bij de koffie uit de jaren '60 staat en ondertussen in de streek het langst is ingeburgerd.

Pieter Hanssens van Koffie Torenhof  brandt 100% Arabica-koffiebonen traag in een trommelbrander tot een temperatuur van 220°C à 230°C. Deze ambachtelijke wijze van branden staat garant voor een zachte volle smaakt, aldus Hanssens.

West-Vlaamse splitwafels

Reeds in onze oudste kookboeken vind je wafels om te splitten, maar in vroegere tijden werden ze warm gegeten met gesmolten boter. De meestal ovale wafels verschillen van harde wafeltjes doordat ze met gist bereid worden. De gist zorgt er immers voor dat de wafels “opblazen” bij het bakken en zo makkelijk open te snijden zijn. De splitwafel traditie deelt West-Vlaanderen met Frans-Vlaanderen.

Dirk Vanheste van Brood-& Banketbakkerij Vanheste bakt zijn splitwafels volgens het oorspronkelijke recept van zijn Oostendse “patron”. Klanten kunnen kiezen uit twee soorten: ovale splitwafels met vanilleboterroom en ronde met bloemsuiker bestrooide splitwafels gevuld met kirschroom.

Poperingse mazarinetaart

Poperingse mazarinetaart is een taart van briochedeeg overgoten met een warme saus van boter en stroop en bestrooid met kaneel. Deze warme bereiding was zeer populair als dessert op ‘pastoorsconferenties’ en rouwmaaltijden van de vooraanstaande burgerij in en rond Poperinge. Voor het gewone volk was het een feestgebak op kermisdagen.

Voor de bereiding van Poperingse mazarinetaart gebruiken Chocolaterie Stijn en BVBA Verheyde nog steeds dezelfde ingrediënten als vroeger. Het deeg bestaat uit bloem, eieren, gist en zout. Voor de siroop worden suiker, water en boter gebruikt. Met de ingrediënten wordt vervolgens een briochedeeg bereid. Traditioneel werd het gebakken in hoge blikken vormen, waarna het doormidden werd gesneden. De sausingrediënten worden tot stroop gekookt en daarna over de taart gegoten. Vervolgens bestrooit men de taart tussenin en bovenop rijkelijk met kaneel.

De Poperingse lekkernij is nu vooral te verkrijgen als minitaartje om op te warmen in de microgolfoven.