De vernieuwing van het Brantano-merk en de bijhorende schoenwinkels heeft zijn resultaat niet gemist. Hoewel er winkels gesloten werden, steeg de omzet van de keten. 

Eind 2015 ging er een kleine schokgolf door het Nederlandse retaillandschap. Door het faillissement van Macintosh, de toenmalige Nederlandse moeder van Brantano, dreigde de bekende schoenketen mee kopje onder te gaan. 

In 2016 werd het merk overgenomen door FNG, de modegroep achter onder meer Fred & Ginger, CKS en Claudia Sträter. Meteen daarna begon Brantano aan een intense make-over. Het merk ontwikkelde een nieuw logo, een nieuw visueel concept, volledig vernieuwde winkelpunten en … een nieuw aanbod. Zo vind je voortaan naast schoenen en accessoires ook kleding bij Brantano. 

“Brantano is een sterk en herkenbaar Belgisch merk, met baanwinkels op toplocaties dat dringend nood had aan een grondige opfrissing. Het merk moest zich aanpassen aan de behoeftes van de markt en de verwachtingen van de klanten”, zegt Dieter Penninckx, co-founder en CEO van FNG, over de vernieuwing.

 

Meer dan helft van de winkels vernieuwd

Amper een jaar na de overname zijn al meer dan 60% van de Brantano-winkels van gedaante veranderd. Vandaag kondigt FNG aan dat het de laatste rechte lijn van deze transformatie is ingegaan. “Dit wordt het grootste en snelste renovatieproject ooit voor een Belgisch schoenen- en modemerk”, klinkt het. Op anderhalf jaar tijd zullen er 100 winkels vernieuwd zijn. Het prijskaartje van deze investering loopt op tot 50 miljoen euro. Dieter Penninckx: “Onze winkels hebben typisch een oppervlakte van 800 tot 900 vierkante meter. Deze renovaties zijn dan ook een grootschalige transformatie, op financieel maar nog meer organisatorisch vlak.”

Omzetgroei

Hoewel de vernieuwingsoperatie nog niet helemaal afgerond is, werpt ze wel al haar vruchten af. Uit de laatste halfjaarcijfers van FNG blijkt dat de omzet van Brantano met 1,1% stijgt, ondanks de daling van het aantal winkels. “Dankzij de sterke groei in online omzet en de gerealiseerde stijging van omzet per vierkante meter in de bestaande winkels”, klinkt het bij FNG.