Een vierkante meter, meer heb je niet nodig voor een verkooppunt van de Nationale Loterij in je winkel. Bovendien een beproefde formule waarvan de investering wordt gedragen door de Nationale Loterij. Hoe ziet zo’n winnende samenwerking eruit? Dat onderzoeken we in een driedelige reeks. Om de spits af te bijten, vroegen we aan Category Manager Patrick Dejardin en Stefan Pilate (Carrefour Express Roeselare) hoe zij zo’n win-win zien.

90 jaar spel en maatschappelijk engagement

De Nationale Loterij bestaat 90 jaar en is alom zichtbaar – van krantenkiosk tot grootschalige mediacampagnes. Toch is vooral de minder zichtbare aanwezigheid van tel: de maatschappelijke impact. Patrick Dejardin: “We hebben een uniek model, zijn een verantwoorde spelaanbieder én laten 100 procent van de winst terugvloeien naar de samenleving. Dankzij de inzet van onze spelers, kunnen wij onze schouders zetten onder initiatieven waarvan de hele samenleving de vruchten plukt. Van cultuur en sport tot wetenschappelijk onderzoek en solidariteitsacties.”

In 2024 werd 998 miljoen euro uitgekeerd aan winnaars en ging 345 miljoen euro naar de maatschappij. Wat hebben retailers erbij te winnen? “Meer dan 6 miljoen meerderjarige Belgen zijn spelers, een enorm potentieel in omzet of extra bezoeken voor winkels die de producten van de Nationale Loterij verkopen.”

Loterie Nationale - Nationale Loterij
©

Loterie Nationale - Nationale Loterij

Win-win voor retailers en klanten

Mooi meegenomen is dat klanten van gemak houden. One-stop-shopping is een troef voor winkeliers die de producten van de Nationale Loterij aanbieden. Komt er veel bij kijken? “Integendeel”, aldus Patrick. “Om de drempel laag te houden, zorgt de Nationale Loterij voor een complete opstartkit. Met onder andere een verkoopterminal met aanraakscherm, een display voor krasloten en visibiliteitsmateriaal (beachflag, posters, enzovoort). Ook de voorraad krasloten wordt in consignatie gegeven.”

Met de marketing zit het ook snor. Binnen en buiten het winkelpunt zorgt promomateriaal voor meer trafiek en (impuls)aankopen. Er zijn het hele jaar door mediacampagnes. En retailers krijgen toegang tot een communicatieplatform met kant-en-klare content voor sociale media. Tel daar nog een all-inclusive service bij. “Het systeem van consignatie, een uniek aanspreekpunt, een helpdesk voor vragen en technische ondersteuning, persoonlijk contact met een regionaal verantwoordelijke ... we doen er alles aan om de retailer te ontzorgen.

Loterie Nationale - Nationale Loterij
©

Loterie Nationale - Nationale Loterij

De Nationale Loterij volgt de klant en is overal te vinden waar die graag terechtkan om te spelen, vandaar ook in foodretail. Met ondertussen meer dan 1.600 verkooppunten – een groeiend aantal. Elke winkel heeft zijn eigen karakteristieken, maar er zijn wel gemene delers: convenience, meer bezoekers, een hogere verkoop en een aantrekkelijk commissiesysteem.

De beste ambassadeurs zijn de foodretailers zelf. Daarom polsten we bij drie winkeliers naar hun ervaringen. De eerste retailer aan het woord is Stefan Pilate, eigenaar van de Carrefour Express Rocapi in Roeselare. In deel 2 spreken we met Sam Dewitte (AD Delhaize Deinze) en Sophie Deconinck (SPAR Comblain-Au-Pont).

De praktijk: retailers aan het woord

Stefan Pilate - Carrefour Express Rocapi Roeselare

De winkel in een notendop : 300 vierkante meter oppervlakte ; zondag is topdag ; nauwe band met klanten

De regionaal verantwoordelijke van de Nationale Loterij klopte bij mij aan in 2012 toen we nog op het Stationsplein in Roeselare gevestigd waren. Ik was er onmiddellijk voor te vinden en het bleek een schot in de roos. Met de verhuis naar onze huidige locatie, is het verkooppunt gewoon meeverhuisd. Ook al was er schuin tegenover ons een tabakswinkel met een verkooppunt. 

Vanwaar mijn enthousiasme? Ik ben altijd gefascineerd geweest door de Loterij, ben ermee opgegroeid ook. Naast die persoonlijke interesse, is het natuurlijk ook een meerwaarde voor de winkel. Het zorgt voor extra omzet en ambiance. Telkens de terminal een winnend signaal geeft, brengt dat leven in de brouwerij. 

Ons verkooppunt is strategisch geplaatst bij de eerste kassa. We hebben er amper omkijken naar en het verloopt allemaal supervlot. Qua klanten zie ik twee duidelijke groepen. Enerzijds mensen die het als een extra service zien en het waarderen dat ze bij ons kunnen spelen. Anderzijds een groep die specifiek komt om te spelen, vooral krasbiljetten. Omdat wij open zijn op zon- en feestdagen, komen er ook op die momenten spelers over de vloer. De verkoop piekt vooral tijdens speciale trekkingen en als de Jackpots oplopen. 

De ondersteuning van de Nationale Loterij vind ik uitstekend. Prima service, altijd meteen geholpen, alles wordt automatisch geleverd en aangevuld. Voor ons is het verkooppunt een win-win. Meer omzet voor ons, meer gemak voor onze klanten.

Nog een leuke anekdote: lang geleden heb ik een winnaar begeleid naar het hoofdkantoor in Brussel. Die man had zijn formulier elders gekocht, maar was wat bezorgd om zijn privacy. Hij heeft mij in vertrouwen genomen en nadien getrakteerd op de Zavel. Dat zijn momenten die je bijblijven.