#7 Drie jaar na de coronapandemie vond in Düsseldorf opnieuw EuroShop plaats, één van de grootste retailbeurzen ter wereld en daarom ook één van de afspraken die we absoluut niet wilden missen. Onze redactie maakte een selectie van de belangrijkste innovaties. Ontdek ze in onze serie. Nu aan de beurt? Tomra die zijn concepten voor de (nabije) toekomst voorstelt.

Als onbetwiste leider in automatische leeggoedverzamelsystemen kwam de Noorse fabrikant niet met lege handen naar Düsseldorf. In aanvulling op zijn uitgebreide assortiment bestaande machines, maakte Tomra van de gelegenheid gebruik om nieuwe apparaten voor te stellen die een voorbode zijn van wat er in de toekomst zit aan te komen, een beetje zoals een autofabrikant die een concept car onthult. Het eerste is een uiterst compact verzamelsysteem voor flessen, in verticaal formaat zodat het in de beperkte ruimte van kleine buurtwinkels past. De opslag gebeurt rechtstreeks in een standaard roll container.

Tomra
©

Gondola

Een andere primeur is de nieuwste ontwikkeling van een ‘multi-feed’-verwerkingsmachine voor de inzameling van aluminium blikjes en petflessen. Vergeleken met de R1-machine die in 2020 haar opwachting maakte, heeft deze generatie een zeer minimalistisch ontwerp en wordt het zeer praktische principe behouden: de consument hoeft niet elke lege verpakking stuk per stuk in te voeren, hij kan meer dan honderd gebruikte verpakkingen tegelijk dumpen, wat ongeveer de inhoud van een petzak is. Uiteraard heeft Tomra ook met grote belangstelling de Belgische soap gevolgd over de wenselijkheid van een ander proces dan de Fost+ inzameling, die nochtans haar deugdelijkheid heeft bewezen en blijft investeren in de verbetering van het recyclagepercentage. Met name in Vlaanderen gaat de discussie over de mogelijkheid om statiegeld in te voeren op te recycleren verpakkingen, zoals in het Nederlandse statiegeldsysteem is voorzien: de regionale minister Zuhal Demir heeft onlangs haar steun hiervoor uitgesproken. Niet verwonderlijk dat ook Tomra voorstander is! Statiegeld betekent niet alleen een ophaalpunt maar ook terugbetaling, wat een hele potentiële markt is die zich aanbiedt. We zijn er echter nog niet: het idee is zeer omstreden, niet het minst bij de winkeliers.

De in Düsseldorf onthulde toekomstige concepten geven blijk van een sobere, doordachte en praktische aanpak, zowel voor de consument als voor de winkelier. Voor de klant is er de aanwezigheid van een kleurenscherm met uitstekende resolutie, en systematisch de mogelijkheid om het bedrag van het ingeleverde leeggoed digitaal van zijn klantenrekening af te trekken, zonder dat hij een ticket hoeft af te drukken dat aan de kassa moet worden gescand. Dit betekent tegelijk ook dat het personeel geen printerrollen meer hoeft te vervangen, wat meteen tijd en frustratie voor de klant bespaart.

Hanshow

Benieuwd naar het vorige artikel uit onze serie? 

Klik hier!
Hanshow