Bedrijven moeten op een nog meer vergaande manier rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en klimaatimpact. Dat heeft Europa vastgelegd in de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Europa stelt strengere eisen aan de manier waarop bedrijven rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en klimaatimpact. Vandaag zijn grote bedrijven – in praktijk zijn dat de meeste beursgenoteerde bedrijven en ondernemingen met meer dan 500 werknemers – verplicht om te melden welke sociale en ecologische impact hun activiteiten hebben, hoe ze mensenrechten eerbiedigen en corruptie en omkoping tegengaan. Ze moeten ook aangeven hoe ze klimaatverandering tegengaan en in welke mate ze zich eraan aanpassen. Dat is op zich al een hele taak, maar er is nu een nieuwe wetgeving in voege getreden die de regels nog verstrengt en de rapportering nog gedetailleerder maakt. 

De Europese richtlijn vermeldt gezondheid en veiligheid, hernieuwbare energiebronnen, broeikasgasemissies, waterverbruik en luchtverontreiniging. Verder wordt rapportering verplicht over maatregelen die zijn genomen om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te garanderen, verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie na te leven, vakbondsrechten te vrijwaren, lokale gemeenschappen te beschermen en plannen tegen corruptie. Het ligt nog niet helemaal vast wat er precies moet gemeld worden. Daarvoor is het wachten tot wanneer de Europese richtlijn in Belgisch recht wordt gegoten, maar ondernemingen worden verplicht om de sociale en ecologische rapporteringsstandaarden te gebruiken die uitgewerkt werden door de Europese adviesgroep voor financiële rapportering EFRAG. Het Europees Parlement keurde vorige maand een eerste set van die standaarden goed. Voor veel bedrijven is het een hele taak om aan alle regels te voldoen – onder meer Lotus Bakeries heeft een departement waarin het alle ontwikkelingen opvolgt. Jaar na jaar wordt de groep ondernemingen waar de richtlijn op van toepassing is groter. Vanaf 2025 geldt ze voor beursgenoteerde bedrijven en ondernemingen met meer dan 500 werknemers, vanaf 2026 geldt ze voor ondernemingen die minstens 250 personeelsleden tellen, een jaaromzet van 40 miljoen euro draaien, 20 miljoen euro op de balans hebben of aan twee van die drie criteria voldoen. Vanaf 2028 geldt de verplichting ook voor kmo’s. De regels betekenen dat ondernemingen zware inspanningen moet leveren en dat duurzaamheidsrapporteringen minder vrijblijvend worden. Bedrijven die al extra inspanningen leveren op vlak van duurzaamheid zullen dat op die manier ook duidelijker kunnen laten zien. De richtlijn maakt deel uit van de Green Deal, waarmee Europa de ambitie uitspreekt om in 2050 klimaatneutraal te zijn en tegelijk duurzame economische groei te bevorderen.

Gondola Magazine

Dit artikel komt uit de september editie van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!

Klik hier!
Gondola Magazine